Har semesterkänslan infunnit sig?

Bild med information om cyberbrott, samma som texten nedan

Har semesterkänslan infunnit sig? Så här skyddar du dig

Att resa utomlands eller inom hemlandet är ett utmärkt sätt att varva ner – alla behöver lite vila och tid att återhämta sig! Men det är lika viktigt att inte slappna av för mycket vad gäller sin onlinesäkerhet.

Här följer lite information om globala cyberbrott:

  • Enligt uppskattningar utsätts 20% av alla resenärer för cyberbrott när de befinner sig utomlands.
  • 91% av alla globala cyberattacker sker genom nätfiske-mail. Det är mer troligt att du öppnar ett sådant när du är ute och reser.
  • Enligt uppskattningar faller en person i världen offer för identitetsstöld varannan sekund.
  • Vi hindrar i genomsnitt 580 cyberattacker per sekund från att nå våra kunder.

4 saker du ska göra innan du reser, samma som texten nedan

4 saker du ska göra innan du reser

 1. Uppdatera dina enheter
  Se till att all programvara och alla operativsystem har uppdaterats på enheterna du planerar att ta med dig. Detta håller dem skyddade från skadlig kod och andra säkerhetshot samt hjälper dig att spara data och batteritid när du är ansluten till ett Wi-Fi.
 2. Planera ditt webbsurfande i förväg
  Roamingavgifter kan tillkomma, men att använda ett oskyddat offentligt Wi-Fi kan komma att kosta betydligt mer. Planera vilket datapaket du ska använda innan du reser eller använd ett VPN för att vara säker på att du kan surfa säkert vart du än befinner dig.
 3. Säkerhetskopiera alla dina data
  Att få telefonen stulen under semestern är inte roligt, men om du har säkerhetskopierat allting ordentligt vet du i alla fall att du fortfarande har tillgång till dina personliga bilder och filer.
 4. Meddela banken
  Detta gör att du slipper få dina transaktioner nekade och slipper bli tvungen att kontakta banken medan du är ute och reser. Banken kan då dessutom varna dig om någon annan försöker att använda dina kort på en annan plats.

Pass, Enheter, Säkerhet? Samma info som texten nedan

Pass Enheter Säkerhet?

Cyberbrottslingar letar alltid efter tillfällen då de kan slå till, såväl i stora folksamlingar vid turistattraktioner som på lugna lokala platser. Det finns ingen bättre måltavla än någon som precis har slappnat av, så det är viktigt att du alltid är uppmärksam.

VPN Använd alltid ett VPN när du surfar på nätet
Hackare kan inte se din identitet eller din IP-adress när du använder ett VPN, vilket innebär att du kan surfa på nätet helt anonymt och säkert. Till och med offentliga Wi-Fi är säkra att använda om du har VPN aktiverat.

Kreditkort Betala inte räkningar och för inte över pengar
Begränsa antalet betalningar till endast de som är nödvändiga för resan. Om du har räkningar att betala eller pengar att föra över ska du göra detta innan du reser eller vänta tills du kommer hem. På det sättet undviker du att behöva logga in på dina bank- eller kreditkonton.

Nyckel Ändra dina lösenord
Är du inloggad på Netflix på tv:n på ditt Airbnb? Eller läste du din e-post på datorn i hotellobbyn? Sådana delade enheter är osäkra, så även om du loggade ut efteråt är det bäst att ändra dina lösenord när du kommer hem.


Vi hoppas att detta varit till hjälp!

Vi hoppas att detta varit till hjälp!

En semester ska vara avkopplande. Därför hoppas vi att du följer de här resetipsen under färden, oavsett om du är ledig ett par dagar i ditt hemland eller reser utomlands.

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i teamet.

Följ oss gärna på Facebook och Twitter för att få information tips, produktnyheter och erbjudanden.