Hantera ett rootkit

Att identifiera ett inaktivt rootkit är enkelt eftersom de upptäcks som ett vanligt virus. Men när ett rootkit är aktivt och kör är det svårare och då är det nödvändigt att använda ett särskilt verktyg för att hitta och ta bort det. Därför innehåller alla kommersiella versioner av AVG ett Anti-Rootkit som agerar utifrån en fördefinierad uppsättning regler så att alla rootkit upptäcks. Ett rootkit eller spökprogram är en uppsättningprogram eller modifikationer på datorprogram som döljer saker för användare och administratörer genom att modifiera systemets funktion

Kör en Deep scan

1. Öppna AVG
  2. Klicka på kugghjulet vid Scan now.
  3. Klicka på Deep scan.
  4. Nu startar en omfattande skanning av din dator

OBS! En Deep scan kontrollerar  hela datorn inklusive systemfiler,  alla mappar och drivers.

Följande är endast för avancerade användare och systemadministratörer!
Ett annat alternativ till att ta bort ett aktivt rootkit är att ha tillgång till hårddisken utan att köra någon mjukvara. Detta alternativ är möjligt om du startar om datorn i felsäkert läge. Om det är ett mer avancerat rootkit kan du även ansluta hårddisken till en annan dator och på så vis skanna den från ett rent operativsystem.