3 sätt att slippa bli lurad på nätet

phishing4password710

Nätfiske har länge varit en vanlig bluff på Internet och används av hackare för att komma åt din privata information, utan att du själv blir varse om det. T ex genom att lura dig till att logga in med dina personuppgifter på en falsk hemsida. Här är tre nyttiga tips att komma ihåg så att du slipper bli lurad och utsatt för nätfiske.

1. Ha ögonen öppna för HTTPS i hemsideadressen

Ser du HTTPS i en adress betyder det att hemsidan du besöker använder kryptering. Kryptering stoppar andra från att se vad du gör på den hemsidan. Ett enkelt sätt att se om sidan har HTTPS är att leta efter ett hänglås i adressfältet eller om det står https:// före hemsideadressen. Det är nämligen inte möjligt att komma åt din privata information på krypterade HTTPS sidor.

2. Kontrollera hemsideadressen

Nätfiske försiggår främst på hemsidor med hemsideadresser som ser ut som välkända adresser, men inte riktigt helt och hållet. T ex http://itwitier.com/login/ Orsaken till detta är att få dig att tro att du kommer att logga in på en korrekt hemsida och på så vis fyller i dina privata inloggningsuppgifter. Kontrollera därför alltid hemsideadressen innan du loggar in på en hemsida.

3. Använd antivirusprogram

De flesta antivirusprogram inklusive AVG blockerar automatiskt falska hemsidor som används för nätfiske. Du kan också använda dig utav gratis tilläggprogram till din webbläsare, som t ex AVG Secure Search eller Web Of Trust, som är till för att hindra dig från att klicka vidare till oseriösa hemsidor.