Det är nu officiellt: vi lever i framtiden!

Vad som en gång var prylar från sci-fi-epiker finns nu i ditt vardagsrum. Ditt hus talar till dig genom en AI-röst från Siri eller Alexa. Dina “smarta” skor snörar sig med en knapptryckning på din telefon. Din toalettrulle vet när den börjar ta slut och beställer mer automatiskt. Vi kanske inte har flygbilar än, men tekniken är ganska imponerande idag.

Vi har nu tillgång till en värld av smarta prylar som kan fungera sömlöst för att automatisera många aspekter av våra liv. IoT-enheter (Internet of Things) annonseras som den ultimata hjälpsamma tekniken. Men med stor makt kommer stort ansvar … och hur mycket ansvar tar dina smarta enheter över din säkerhet och personliga data? Många smarta enheter gör dig sårbar för säkerhetsrisker och hackare. Undvik dessa 5 typer av anslutna föremål för att vara säker.

5_Types_of_Risky_IoT_Devices_to_Avoid-Hero

1. IoT-prylar av okända märken

När du letar efter en ny IoT-enhet kan du hitta ett alternativ av okänt märke som ligger långt under priset för de välkända konkurrenterna. Det som kan verka mycket i början kan faktiskt utgöra en enorm säkerhetsrisk. Billiga enheter av okända märken har mindre benägenhet att ha programvara eller firmwareuppdateringar och teknisk support, vilket gör dem mycket mer utsatta för hackare på lång sikt. Det är bättre att spendera lite mer och vara säkrare.

2. “Smarta” leksaker för barn

Att ge dina barn “smarta” leksaker kan göra att alla är utsatta för cyberattacker. Många föräldrar tänker inte på att sätta upp autentisering eller andra säkerhetsåtgärder på något som en nallebjörn, men när den nallebjörnen kan gå online behöver den integritetsskydd. Leksaksföretag som CloudPets och Barbie har upplevt hackare som exponerade föräldrarnas och deras barns personliga information. Det har förekommit liknande säkerhetsöverträdelser via barnleksaker över hela världen.

Ännu mer oroväckande kan IoT-enheter med kameror eller röstinspelningsfunktioner missbrukas för spionering. Oavsett om det är djurleksaker eller babymonitorer, se till att säkra dessa enheter innan du använder dem med dina barn.

3. Begagnade “smarta” enheter

Det är inte en bra idé att köpa begagnade “smarta” objekt på Craigslist eller Facebook Marketplace, eftersom de kan vara infekterade med skadlig kod från tidigare användning. Eller kanske de bara inte fungerar så bra. Du kommer inte att kunna veta om den tidigare ägaren av en pryl gjorde sig av med den på grund av problem med anslutning, funktionalitet eller något annat. Så det är bäst att köpa nya (och alltid läsa recensioner innan du väljer en smart enhet!).

4. “Smarta” vinluftare (och andra onödiga nymodigheter)

Smarta vinluftare inkluderar en medföljande app som låter dig välja den exakta syrehalten du önskar varje gång du häller upp ett glas finr vin. Behöver du verkligen detta i ditt liv? Det kan låta som ett skämt, men hackare kan få tillgång till osäkrade enheter och rekrytera miljontals av dem för att utföra stora DDoS-attacker (denial of service).

Till exempel tog den ökända Mirai-attacken 2016 ner Twitter, Netflix och många andra internetjättar med oskyddade IoT-enheter som digitalkameror. Om du funderar på att köpa en ansluten vinluftare, en smart brödrost eller till och med en smart tandtrådsautomat (ja, alla dessa finns), kanske du bör tänka noga över om den potentiella förbättringen av ditt dagliga liv är värt säkerhetsrisken.

5. Enheter som kan bli en oanvändbara i händelse av ett fel

Kommer du ihåg de smarta skorna som nämndes ovan? Tja, när Nike lanserade sin version av självknytande skor gjorde de inte ett tillräckligt bra jobb med att göra deras app kompatibel med Android. Nästan omedelbart efter leveransen av skor började arga Android-kunder klaga på att en påtvingad programuppdatering gjorde att deras skor inte kunde synkroniseras med appen eller knuta rätt. Faktum är att skorna inte ens kunde justeras manuellt, vilket innebar att man inte kunde knyta sina skor alls.

För att se till att du inte får en massa dyra pappersvikter är det viktigt att se till att enheterna du köper behåller åtminstone en del funktionalitet vid funktionsfel eller strömavbrott. Du kan till exempel inte ens låsa upp dörren vid strömavbrott.

Lär mer 👉 https://bit.ly/32uXJBM (engelska)