Det globalt ökande hotet från Emotet

Det globalt ökande hotet från EmotetEmotet sprids huvudsakligen i form av e-postbedrägeri, där man använder sig av en metod som kallas trådkapning. Det innebär att det svarar på konversationer i en stulen e-posttråd och bifogar filer med skadlig kod. Syftet med Emotet är att pressa offren på pengar, stjäla inloggningsuppgifter eller sälja åtkomsten till andra cyberbrottslingar.

Hur fungerar det?
1. Emotet sprids huvudsakligen i form av e-postbedrägerier.
2. Det använder infekterade bilagor, oftast i Word- eller Excel-format.
3. Dessa infekterade bilagor installerar Emotets skadliga kod på din enhet.
4. Emotet infiltrerar sedan dina e-postkonversationer och skickar sig självt till dina kontakter.
5. Detta kallas trådkapning och det är så Emotet sprids.

Exempel på Emotet

Exempel på Emotet

Hur skyddar du dig mot det växande hotet från Emotet?

 Du bör alltid installera säkerhetsuppdateringar för ditt operativsystem så snart de släpps, liksom för andra program som du har installerat på dina enheter.

Använda alltid antivirusprogram. Lyckligtvis jobbar ditt AVG-antivirus hårt för att skydda dig mot skadlig kod och nätfiske från e-postbedrägerier.

 Klicka aldrig på misstänkta länkar eller bilagor i e-postmeddelanden. Även om avsändaren verkar äkta bör du alltid dubbelkolla med dem personligen.

 Tryck aldrig på “Aktivera innehåll” i Microsoft Word eller Excel om du har laddat ner och öppnat en okänd bilaga av misstag. Detta kan exekvera programinstruktioner som startar Emotet.

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i AVG-teamet

Vi hoppas att detta har varit till hjälp!

Det växande hotet från Emotet och dess förmåga att fortsätta sprida sig är mycket bekymmersamt. Vi anser att det är viktigt att du är medveten om dessa växande hot och vet vad du ska göra för att undvika dem.

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i AVG-teamet.

Läs mer om olika hot på nätet.