Har semesterkänslan infunnit sig?
Så här skyddar du dig

Att resa utomlands eller inom hemlandet är ett utmärkt sätt att varva ned – alla behöver lite vila och tid att återhämta sig! Men, det är viktigt att inte slappna av för mycket vad gäller din onlinesäkerhet.

Här följer lite information om globala cyberbrott:

1. Jämfört med förra året är risken för att bli attackerad på nätet 23,9 % högre.

2. 90 % av de globala hoten på internet är attacker i form av social manipulering, som nätfiske eller bedrägerier.

3. Under 2023 blockerade vi 19 identitetsbaserade attacker varje sekund i hela världen.

4. Vi hindrar i genomsnitt 447 internetangrepp av alla typer per sekund från att nå våra kunder.


Fyra saker du ska göra innan du reser

1. Uppdatera dina enheter
Se till att alla program och appar har uppdaterats på de enheter som du planerar att ta med dig. Detta kommer att hälla dig säkrare och skydda mot virus, malware och andra säkerhetshot.

3. Planera ditt webbsurfande i förväg
Roamingavgifter kan tillkomma, men att använda ett oskyddat offentligt wifi-nätverk kan kosta dig betydligt mer. Ta reda på hur mycket data din mobilplan har innan du åker, så att du inte behöver förlita dig på offentliga wifi-nätverk.

2. Säkerhetskopiera alla dina data
Att få telefonen stulen under semestern är inte roligt, men om du har säkerhetskopierat allting ordentligt så vet du i alla fall att du fortfarande har tillgång till en del av dina bilder och data.

4. Meddela banken
Detta gör att du slipper bekymret med att fä dina transaktioner nekade och du behöver inte kontakta banken medan du är ute och reser.


Pass? ✓ Enheter? ✓ Säkerhet?

Nätbrottslingar letar alltid efter tillfällen då de kan slå till, såväl i stora folksamlingar vid turistattraktioner som på lugna lokala platser. Det finns ingen bättre måltavla än någon som försöker koppla av och inte tänker på datorsäkerhet, så det är viktigt att förbli vaksam och uppmärksam på möjliga hot.

  • Använd alltid att VPN när du surfar på nätat

Hackare kan inte se din onlineaktivitet eller din IP-adress när du använder ett VPN, vilket innebär att du kan surfa på nätet anonymt och säkrare. Till och med offentliga wifi-nätverk är säkrare att använda om du har VPN aktiverat.

  • Undvik att betala räkningar och för inte över pengar

Begränsa antalet betalningar på nätet till endast de som är nödvändiga för resan. Om du har räkningar att betala

eller pengar att föra över ska du göra detta innan du reser eller vänta tills du kommer hem. På det sättet undviker

du att behöva logga in på dina bank- eller kreditkonton.

  • Ändra dina lösenord

Loggade du in på Netflix på tv:n på ditt Airbnb? Eller läste du din e-post på datorn i hotellobbyn? Sådana delade enheter kan vara osäkra, så även om du loggade ut efteråt är det bäst att du ändrar dina lösenord när du kommer hem.


Vi hoppas att detta har varit till hjälp!

En semester ska vara avkopplande. Därför hoppas vi att du följer de här resetipsen under färden, oavsett om du är ledig ett par dagar i ditt hemland eller reser utomlands.

 

 

 

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i AVG-teamet