Kan Mac-datorer få virus?

Det korta svaret är ja, Mac-datorer kan få virus, såväl som andra former av skadlig programvara. I takt med att tekniken fortsätter att utvecklas står Mac-datorer inför ett ökande antal onlinehot. Så, hur kan du skydda din Mac? Läs vidare för vår fullständiga översikt över Mac-virus och skadlig programvara och lär dig hur en antivirusapp kan hålla din Mac säker.

Uppkomsten av virus på Apple-datorer

Tvärtemot vad många tror är Mac-säkerhet långt ifrån ofelbar. Det finns en rådande missuppfattning inom Apple-arenan att Mac-datorer på något sätt är immuna mot virus och annan skadlig programvara – det är helt enkelt inte sant. Men det är sant att skadlig programvara för Mac är relativt ny på cyberscenen.

Denna artikel tar upp:

 • Uppkomsten av virus på Apple-datorer
 • Hur får Mac-datorer virus?
 • Mac-datorer hotas av alla typer av skadlig programvara
 • Skyddar inte Apple mot virus?
 • Hur vet jag om min Mac har ett virus?
 • Förhindra virus på en Mac
 • Mac-datorer behöver också antivirusskydd

Mac-datorer har varit tillgängliga först sedan mitten av 1980-talet, medan Windows-datorer länge har dominerat marknaden för persondatorer. Med en sådan marknadsmättnad var Windows operativsystem (OS) det främsta målet för cyberbrottslingar. Mac-datorer, i jämförelse, var helt enkelt inte värda ansträngningen.

Men oj, vad tiderna har förändrats! Nuförtiden ökar antalet Mac-virus stadigt, eftersom dagens listiga hackare skapar skadliga program som är speciellt utformade för Mac. En Vox-studie från 2019 visade att antalet skadliga eller potentiellt oönskade program (PUPs) som riktar sig till Mac-datorer har vuxit exponentiellt sedan 2012, långt över liknande tillväxt på Windows-sidan.

Enligt Vox såg Windows-datorer i genomsnitt 5,8 hot per enhet under 2019, jämfört med 11 hot som upptäckts per Mac-dator. Mac-datorer mötte med andra ord nästan dubbelt så många hot som Windows-datorer.

Mac-användare är mer sårbara för virus än någonsin tidigare. Faktum är att virus inte ens är det mest potenta problemet – istället kan digitala faror komma från en mängd olika former av skadlig programvara (spionprogram, adware, trojaner och liknande) som alla kan infiltrera Apple-enheter.

Men bara för att skadlig programvara kan infektera Mac-datorer betyder det inte att din dator måste falla offer. Ökningen av Mac-specifik skadlig programvara har också utlöst en ökning av antivirusverktyg för Mac – och det har aldrig funnits en bättre tid att lägga vantarna på ett bra.

Antivirusprogram av hög kvalitet kan skydda din Mac från alla typer av hot, precis som en Windows-dator. AVG AntiVirus för Mac kombinerar ett okomplicerat verktyg för borttagning av skadlig programvara och virus med styrkan av en detektor och blockerare för skadlig programvara – så att du får skydd och sinnesfrid.

Hur får Mac-datorer virus?

Apple-system kan bli infekterade av virus på ungefär samma sätt som Windows-datorer. Ett datavirus är i huvudsak en kod som skadar din dator genom att korrumpera filer, förstöra data och orsaka förödelse utan din tillåtelse. Men det som verkligen skiljer ett virus åt är att det är självreplikerande – det vill säga att det kan kopiera sig själv över filer, datorer och datakanaler, allt utan ditt medgivande.

Eftersom det tog så lång tid för Mac-virus att dyka upp är det en rimlig fråga: Hur får Mac-datorer virus? Som du kanske föreställer dig kan ett virus få tillgång till din Mac på flera sätt. Några av de vanligaste kanalerna inkluderar:

 • Scareware: Meddelanden om falska virusinfektioner är en av de mest populära metoderna för att sprida skadlig programvara. Hackare och bedragare använder skrämmande popup-annonser, så kallade scareware, för att varna användare om att ett imaginärt virus har upptäckts på deras dator.

Annonserna hävdar att deras antivirusprogram kommer att reparera skadan. Men istället för att utrota viruset infekterar denna nya programvara systemet med skadlig programvara – ofta med förödande resultat.

 • Infekterade e-postmeddelanden: Datorvirus kan överföras via e-post genom både nedladdningsbara bilagor, vanligtvis maskerade som ofarliga filer, och inom HTML-koden (underliggande koden) i den faktiska e-posttexten.
 • Föråldrad programvara: Utvecklare släpper säkerhetsuppdateringar som kallas patchar för att åtgärda säkerhetsbrister i deras programvara. När du inte installerar en patch kan du utsätta dig för risker.

Hackare kan utnyttja dessa sårbarheter för att bryta mot din dator och installera skadlig programvara. Popup-fönster från populära program som Adobe Reader, Java och Flash Player kan fungera som praktiska bärare för skadlig kod, om de är föråldrade.

Meddelandeappar: Snabbmeddelandeappar – Skype, Facebook Messenger och liknande – används ofta för att sprida datavirus till ett offers kontakter genom infekterade länkar som skickas via chattfönster.

 • P2P-fildelning: Peer-to-peer fildelningsappar, som Dropbox och SharePoint, kan också användas för att skapa massfilkorruption. Eftersom tjänster som dessa synkroniserar information till vilken dator som helst som är länkad till ett konto, om någon laddar upp en infekterad fil, ges den omedelbar åtkomst till alla anslutna datorer.

Mac-datorer är hotade av alla typer av skadlig programvara

Ändå utesluter inte virus och skadlig programvara varandra. En paraplyterm för “malicious software“, skadlig programvara omfattar alla typer av programvara som är utformad för att attackera ditt system utan din vetskap.

Virus är bara en typ av skadlig programvara, det finns många andra. Så även om alla virus för Mac är skadlig programvara, kan inte all skadlig programvara för Mac klassificeras som ett virus. Vilken av dessa faror är mest skadlig för Apple-datorer?

Ransomware

Som namnet antyder kan ransomware kapa dina filer, hårddiskar och ibland till och med hela enheter. De flesta ransomware kommer då att kryptera dina filer så att du inte längre kan komma åt dem. Hackare och cybertjuvar använder ofta ransomware för att ta kontroll över värdefulla filer och kräver sedan en “lösensumma”, eller betalning, i utbyte mot att de släpps.

Spionprogram

Kan Mac-datorer få spionprogram? Klart de kan. Skadlig spionprogramvara, eller spionprogram, är utformad för att komma åt och spara offrens värdefulla information. Detta kan inkludera bank- och kreditkortsinformation, lösenord, surfbeteende och till och med tangenttryckningsmönster. När det väl har samlats in kan det här materialet användas för identitetsstöld eller skickas till en annan tredje part, vilket gör borttagning av spionprogram till en högsta prioritet för att säkerställa din Macs prestanda och säkerhet.

Adware

Oändligt irriterande och bedrägligt farligt, adware är en av de vanligaste typerna av skadlig programvara som visas på Mac-datorer. På ytan översvämmar adware sina offer med oönskade annonser och popup-fönster. Men förutom att kunna spåra dig eller hindra enhetens prestanda, kan adware också identifiera brister i din säkerhet, vilket gör det lättare för andra typer av skadlig programvara att smyga in.

Trojaner

Ungefär som den eponyma trähästen från antikens grekiska lärdomar, är en trojan en typ av skadlig programvara som hittar sin väg till din Mac genom att maskera sig som ett ofarligt, eller till och med hjälpsamt, program eller fil. Väl inne kan den stjäla din data eller ladda ner andra former av skadlig programvara från säkerheten i sitt gömställe.

AVG AntiVirus for Mac söker ständigt efter alla typer av skadlig programvara för att upptäcka och blockera dem innan de infekterar din Mac. Och om skadlig programvara redan har hittat sin väg till din Mac, hittar vi den och tar bort den omedelbart.

Skyddar inte Apple mot virus?

Medan Mac-datorer tidigare kan ha varit säkrare än datorer, berodde det mest på att hackare fokuserade på Windows. När Mac-datorer blev kommersiellt tillgängliga fortsatte en överväldigande majoritet av människor att använda PC-datorer – vilket innebar att inriktning på Mac-datorer inte var särskilt lönsamt för skaparna av skadlig kod.

Så varför får inte Mac-datorer virus? För det mesta av datorhistorien är svaret helt enkelt att ingen försökte infektera dem.

Det betyder inte att Mac-datorer är lätta mål. Macs operativsystem, macOS, har effektiva säkerhetsfunktioner som gör infiltration svår. Och även om du inte helt ska lita på dessa inbyggda skyddsanordningar, erbjuder de en bra första försvarslinje.

 • UNIX: macOS har en UNIX-grund för en användare. UNIX körs på ett mer komplext behörighetssystem än de flesta Windows-program, vilket sätter en stopp för att köra obehöriga applikationer. Medan Windows kommer att försöka köra ett program – användarsanktionerat eller inte – på vilket sätt det kan, blockerar UNIX icke godkända program och begränsar därmed potentiell skada om ett virus kommer igenom.
 • Apple App Store: Tro det eller ej, men Apples berömda App Store är också en av Macs starkaste säkerhetsfunktioner. Med ett slutet utvecklarnätverk för screening av nya appar kräver App Store ett förkontrollerat Apple-utvecklar-ID innan en ny app görs tillgänglig för nedladdning.

Naturligtvis har hackare lyckats maska ​​sig in. Från och med 2018 lägger Apple nu till en digital signatur till alla sina appar innan de loggar ut på App Store-distribution. Om en nedladdad app inte har attesterats av Apple själv, kan den inte öppnas utan användartillstånd.

Men även officiella Apple-medier kanske inte är säkra, eftersom instanser som XcodeGhost i den kinesiska App Store fortfarande kan resultera i infekterade appar. Innan du laddar ner något online, se till att kontrollera att webbplatsen är säker.

Sandlådeappar: Mac-datorer ökar också säkerhetsnivån med sin sandlådeprogramstruktur. Genom att hålla appar i den figurativa “sandlådan” ger Apple dem åtkomst endast till den information de behöver för att köra. Detta innebär att program på en Mac inte kan prata med varandra eller se andra kritiska systemresurser, vilket minskar möjligheten för en skadlig app att infektera din dator med skadlig programvara.

 • Ta bort Flash och Java: Redan 2010 fattade Apple beslutet att sluta förinstallera Flash och Java på nya Apple-produkter. Båda applikationerna är kända för sina frekventa uppdateringar, vilket gör användare som kanske har missat dem mer öppna för infektion. Att använda en av de ledande webbläsarna för säkerhet hjälper dig också att skydda dig mot onlinehot.

Funktionerna i Mac-ekosystemet hjälper till att öka Mac-säkerheten

Varför Apples säkerhet inte alltid räcker

Med Apples popularitet ständigt på uppgång kan vi bara anta att Mac skadlig kod kommer att anpassa sig därefter. Även om datorer kan ha varit det främsta målet för hackning tidigare, är detta mindre sant idag. macOS:s inbyggda säkerhetssvit räcker inte längre för att garantera din dators säkerhet.

Som sådan använder många användare nu det bästa antivirusprogrammet för att skydda sig. Datorbuggar bör inte vara ett problem du överväger först efter att din enhet har infekterats. Det har faktiskt aldrig funnits en bättre tid att beväpna din Mac med ett kraftfullt antivirus som AVG AntiVirus för Mac.

Hur vet jag om min Mac har ett virus?

Det finns många scenarier som kan få dig att undra, “Finns det ett virus på min Mac?” Om ditt system visar ett eller flera av följande symptom är det troligt att din Mac har infekterats med skadlig programvara.

 • Du märker en minskning av prestanda eller hastighet: Eftersom de flesta skadliga program förlitar sig på din dators resurser för att replikera, kan en märkbar minskning av hastigheten på ditt system, eller fördröjning i specifika appar, ofta indikera närvaron av infektion.
 • Du känner dig överväldigad av annonser och popup-fönster: Vissa skadliga program som adware skapar kaos genom onlineannonser, även när du inte är online. Om du plötsligt simmar i popup-fönster och webbläsarannonser, särskilt på webbplatser som vanligtvis är rena, är en systemgenomsökning ett bra ställe att börja.
 • Förekomsten av okända appar: Virus och andra typer av skadlig programvara är kända för att installera extra program på kontaminerade datorer. Om du märker misstänkt programvara eller nya appar och filer som du inte har installerat själv, är det ett tecken på en oönskad bugg.

Förhindra virus på en Mac

Även om det verkligen är möjligt att ta bort skadlig programvara från en Mac-dator när en infektion har upptäckts, rekommenderar vi att du först vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder för att skydda din Mac från virus och andra oönskade besökare. När allt kommer omkring är det snabbaste sättet att ta bort ett virus att undvika infektion helt och hållet.

Installera ett pålitligt antivirusprogram

Med cyberbrottslingar som skapar mer skadlig programvara än någonsin tidigare, borde antivirusprogramvaran för Mac inte vara en eftertanke – särskilt när din dator redan har blivit infekterad. För att hålla potentiella hackare och buggar borta bör det vara ditt första steg när du installerar din nya dator att beväpna din Mac med pålitlig antivirusprogramvara.

AVG Free

Följ säkerhetsriktlinjerna för bästa praxis

Så du har gjort din forskning och förstärkt din Mac med ett välrenommerat antivirusprogram. Bra jobbat! Tyvärr inträffar fortfarande snedsteg och inget antivirusprogram är helt idiotsäkert.

Hur kan du skydda din Mac medan du använder den? Enkelt: Bläddra intelligent och följ säkerhetsriktlinjerna för bästa praxis för att hålla din Apple-dator i toppskick. Du bör följa samma råd för att hålla din telefon fri från skadlig programvara.

För mer information och uppdateringar om bästa metoder för Mac, besök AVG:s Ultimate Guide to Mac Security.

Mac-datorer behöver också antivirusskydd

Det är inte bara Windows-datorer som behöver skydd längre – Mac-datorer behöver också extra säkerhet. Ett omfattande antivirusverktyg är det bästa brottet för att säkerställa din dators säkerhet och prestanda.

AVG Antivirus för Mac säkrar din dator genom att upptäcka och ta bort Mac-specifika virus och spionprogram. Och den förblir alert i bakgrunden medan du arbetar, för att blockera skadliga webbplatser och farliga nedladdningar, samtidigt som den uppdateras automatiskt.