5 sätt att undkomma trojaner

trojaner220Nuförtiden är det inte lika vanligt med datorvirus som sprider sig vidare genom att kopiera sig själva. Nu är det istället trojanernas tid. De betydligt mer sofistikerade hoten mot din dator och din identitet på nätet. Men vad är då en trojan? Jo, en trojan är ett slags datorvirus som gömmer sig inuti ett annat program. Förr var det främsta syftet med trojanen att förstöra filer och ställa till med problem för den drabbade användaren. Idag handlar det mer om att dra in pengar till de som ligger bakom trojanen. En trojan kan samla ihop information om användaren genom att spionera på vad användaren gör och sparar på den infekterade datorn. Information som t ex användarnamn, lösenord och kontonummer och som antingen utnyttjas av bovarna själva eller som de säljer vidare på den svarta marknaden.

Ett annat vanligt syfte med en trojan är att göra din dator till en så kallad zombie, fast i ett virtuellt nätverk av andra infekterade datorer, där samtliga kontrolleras av de som ligger bakom trojanen. Med hjälp av en server kan de sedan skicka ut olika kommandon till alla de infekterade datorerna och få dem att tillsammans skicka ut skräppost, genomföra omfattande attacker mot andra servrar mm. Detta i sin tur kan leda till att din Internetleverantör kan stänga av ditt konto, eftersom det sällan är tillåtet att skicka spam från sitt konto.

Trojaner är skickliga på att gömma sig i datorer och se till så att de inte belastar den så pass mycket att du blir misstänksam. Därför är det extra viktigt att vara försiktig och tänka till innan du råkar klicka på något och på samma gång bli infekterad. Här är en lista att följa för att minimera risken.

1. Akta dig för privatkopierade program

När nya versioner av populära program släppts tar det inte lång tid tills någon har lyckats plockat bort kopieringsskyddet, för att sedan lägga upp det för nedladdning på en fildelningssajt. Då passar trojanskapare på att ladda ner det, för att lägga in sin trojan i installationsprogrammet och sedan ladda upp det till olika sajter.

2. Använd inte verktyg som kan plocka bort kopieringsskydd eller skapa serienycklar

Ett alternativ till de privatkopierade programmen är de verktyg som används för att plocka bort kopieringsskyddet, eller de som kan skapa serienycklar som kan aktivera fullversionen av ett kommersiellt program. Likt privatkopierade program, är de här verktygen också väldigt populära och därmed även mycket lockande att infektera med trojaner och annan skadlig kod.

3. Installera inte något extra program för att se videoklipp

En del webbsidor påstår att de har eftertraktade videoklipp att visa sina besökare. Det handlar då oftast om klipp på kändisar och barnförbjudet innehåll. Men istället för att visa videoklippet står det att besökaren först måste installera en speciell videospelare för att kunna se det. En videospelare som egentligen är något helt annat. Nuförtiden behövs det sällan något extraprogram för att se videoklipp på nätet.

4. Ladda bara ner kända gratisprogram från originalsajten

En hel del populära program utvecklas med öppen källkod, vilket innebär att själva koden för programmet är fri att ladda ner. Vem som helst kan göra förbättringar och sedan distribuera sin egen version. En stor nackdel med det här är att det är enkelt för trojanskapare att göra egna versioner som de infekterar med skadlig kod och sedan lägger upp för allmänheten att ladda ner. Men det är inte enbart program med öppen källkod som de använder sig utav, utan även populära gratisprogram som många laddar ner.

5. Hämta alltid uppdateringar från utvecklarens hemsida

Det är viktigt att uppdatera till den senaste versionen av de program du använder, för att undvika eventuella säkerhetshål som kan öppna upp din dator för hot. Men även här måste du ha ett vaket öga. På en del webbsidor kan du t ex mötas av en text som säger att du måste uppdatera något av de tilläggen som behövs för att kunna visa sidan för dig på ett korrekt sätt. Tillägg som t ex Acrobat Reader, Adobe Flash eller Apple QuickTime. Denna dialogruta kan vara infekterad och om du klickar vidare på länken för att installera den uppdatering som behövs, installerar du inte den nya versionen, utan en trojan.

Skydda dig med ett bra antivirusprogram och sunt förnuft

För att skydda dig mot trojaner behöver du inte bara ett bra antivirusprogram, utan också ett sunt förnuft. Förutom de fem listade råden över vad du bör tänka på när du är på webben, är det även viktigt att vara källkritisk. Klicka inte naivt på vad som helst var som helst.

När du ska skaffa dig ett antivirusprogram är det ett Internet Security-paket som ger din dator ett komplett skydd. Med de mindre varianterna som AntiVirus behöver du t ex komplettera med en egen brandvägg. Vi på WebbPlatsen är auktoriserade återförsäljare för AVGs programsvit och valde att samarbeta med just dem på grund av att vi verkligen uppskattar programmen. Deras antivirusprogram är enkla men ändå robusta och jobbar i det tysta i bakgrunden, utan att belasta datorn. Programmen i sig är på engelska, men utan krångliga datatermer, då en av AVGs mål är att alla ska kunna köra och förstå deras program. Men trots det kan det självklart uppstå stunder då du skulle vilja rådfråga eller få hjälp av någon med ditt skydd. Fördelen med att köpa AVG hos oss på avgantivirus.se är att vi hjälper alla våra kunder på svenska, över telefon, e-post eller via fjärr.

Om du av någon anledning inte kan eller vill betala för ett, finns det gratis antivirusprogram. Men de innehåller enbart det mest grundläggande skyddet och det ingår sällan någon support då, så händer det något har du ingen att få hjälp ifrån.

Text delvis tagen från teknikbloggen tkj.se