Skulle du upptäcka att det här var ett bluffmejl från Google Drive?

Google-Drive-email

Det är tidig morgon och med ett halvt öga öppet njuter du av dagens första kopp kaffe medan du läser din e-post och drömmer dig bort om att vara tillbaka i din säng igen. Tja, det är så jag brukar vara på en måndagsmorgon i alla fall. Så när jag får ett mejl med ämnet: ”Du har ett nytt oläst meddelande på Google Drive!”, börjar min något slöa hjärna fundera lite, ”Åh jag använder Google Drive, undrar vad det här kan handla om?” vilket sedan övergår till ”Hmm, det här ser ju ganska äkta ut, kanske det är ett bluffmejl”. Jag vaknar till och börjar undersöka meddelandet allt mer noggrant och när jag håller muspekaren över ”Click Here”, ser jag att det är länkat till en annan webbplats som inte har något alls att göra med Google Drive. Jag slår vad om att om jag nu klickar på länken, skulle jag komma till någon otäckt webbplats som antingen skulle försöka få ur mig personlig information eller infektera min dator med skadlig kod. Just därför vill jag nu ge er tre snabba kom-ihåg att lägga på minnet, innan du klickar vidare på någon länk i ett e-postmeddelande.

  1. Läs igenom allt i meddelandet innan du klickar på någon länk i det.
  2. Om det inte ser ”helt rätt” ut, var extra observant och se vart länkar leder genom att hålla muspekaren över dem.
  3. Om du är osäker, radera meddelandet. Om det var viktigt, kommer avsändaren säkert skicka ett nytt till dig!

AVG upptäcker, blockerar, tar bort skadliga hot på din dator

AVGs samtliga antivirusprogram inkluderar AVG LinkScanner® Surf-Shield som bygger på en smart förebyggande teknik som hindrar dig att besöka infekterade webbplatser. Köper du din licens här på avgantivirus.se ingår dessutom svensk support och rådgivning per telefon, e-post och via fjärranslutning.