Blommor, Bin & Bots:
Barns internetanvändning sätter press på 70% av föräldrarna att ha “Snacket” tidigare än planerat

AVG Technologies, en global ledare inom digitala säkerhetsprodukter, har idag släppt nya fynd som visar att mer än hälften av föräldrarna globalt står inför ett allt större tryck att ha viktiga samtal med barn om sex och relationer – och tidigare än den nuvarande obligatoriska åldern när det lärs ut på skolor (11 år).

 

Som en del av en global forskningsstudie fann AVG att överväldigande 70% av föräldrarna var överens om att internet har påskyndat samtal med barn om sex. Företaget fann att 88% av föräldrarna hänvisar till oavsiktlig exponering för vuxenmaterial som en av deras största bekymmer när deras barn använder internet. 7 av 10 (71%) barn erkände att de hade dåliga onlineupplevelser under lockdown, att de utsatts för stötande, grovt och vuxet innehåll.

Mer än hälften av föräldrarna i Storbritannien (54%) har haft samtal med sina barn om sex när barnet var 10 år eller yngre. Samtidigt sa endast en tredjedel av föräldrarna (33%) att de hade planerat att ha detta samtal med sitt barn i denna ålder.

Ytterligare bekymmer av ökad användning av internet inkluderade 72% som oroar sig för att deras barn besöker olämpliga webbplatser utan deras tillstånd, och 48% av föräldrarna säger att de ofta oroar sig för att deras barn ska se vuxeninnehåll online. 41% säger att deras största oro över att deras barn använder internet är att de kommer att utsättas för, eller ta del av, sexting (skriva meddelanden innehållande sex till någon).

Sue Atkins, Storbritanniens föräldrakoach och expert, sa: ”Det är uppenbart att mer tid online ökar hur snabbt barn utsätts för olämpligt och vuxet material. Men av AVG:s resultat är det samtidigt positivt att förstå att föräldrar har öppna samtal med sina barn om sex och relationer. ”

“När du går in i konversationer med barn är det viktigt att först börja med att förstå vad de redan vet. Ge dina barn fakta och korrigera eventuell desinformation som de kan ha stött på där och då. Om ett barn utsätts för vuxeninnehåll online, och detta ökar frågor, är det verkligen till hjälp för föräldrar att vara förberedda och avslappnade när de har dessa viktiga samtal med sina barn och att känna sig trygga med att svara ärligt och öppet på deras frågor. ”

Peter Turner, Informationschef på AVG, säger: ”Som förälder själv oroar jag mig för vilken typ av innehåll barn oavsiktligt kan stöta på när de använder internet. Tekniska lösningar från AVG och andra företag kan hjälpa föräldrar men detta är bara hälften av lösningen. Föräldrar behöver fortfarande prata med sina barn om blommor, bin och botar! Den goda nyheten är att vi vet från vår forskning att föräldrar har öppna och positiva diskussioner med sina barn i en tid då vi alla spenderar mycket mer tid online.”

Trots dessa bekymmer och påtryckningar för att ha samtal om sex och relationer tidigare än planerat, har företaget funnit att föräldrar över hela landet gör noggranna undersökningar för att se till att deras barn är trygga och säkra och att utbilda dem om vad som är – och vad som inte är – lämpligt för dem att se och göra online.

50% av föräldrarna har haft samtal med sitt barn om vad som klassas som bra och dåligt beteende på nätet. 44% av föräldrarna arbetar med sina barn för att komma överens om vad som är säkert att göra online t.ex. webbplatser att besöka, appar som de får använda.

Utöver att ha uppriktiga och öppna samtal med sina barn, tar föräldrarna också ytterligare åtgärder för att skydda sina barn. 34% av föräldrarna ser till att de sätter föräldrakontroll på varje enhet de använder, 38% av föräldrarna spårar regelbundet sitt barns sökhistorik och 28% tillåter bara online-användning i gemensamma utrymmen i hemmet, till exempel köket eller vardagsrummet.

Tips för föräldrar som står inför ”Snacket” med sina barn:

Att prata med barn om sex och relationer är en livslång konversation
Att göra lite åt gången istället för att ha “Snacket” tar press från dig och hjälper ditt barn att bearbeta dina värderingar och information. Att ha regelbundna samtal skickar också budskapet om att dessa ämnen är tillräckligt viktiga för att fortsätta ta upp och är en normal del av livet.

Skapa ett säkert utrymme för samtal
Det är viktigt för ditt barn att känna sig okej när det kommer till dig för pålitlig, ärlig information. Så var sanningsenlig, avslappnad och självsäker.

Förklara saker på en nivå ditt barn kan förstå och se till att ditt barn har fakta

Dra inte slutsatser om varför de frågar vad de frågar
Du kan säga: “Berätta vad du redan vet om det?”

Håll dina svar korta och enkla och håll samtalet öppet när du har svarat. Du kan säga: “Vilka andra frågor har du?”

Kontrollera deras förståelse och fråga, “Är detta svar på din fråga?”