Har du hört den här?

Tänkvärda ord till kaffepausen

En nigeriansk prins befinner sig i en allvarlig knipa: hans far lämnade honom en stor summa pengar på ett utlands konto, cirka 32 miljoner dollar, vilket han måste göra anspråk på inom en månad.

Problemet är att det finns ett antal tecknings- och advokatavgifter som måste betalas innan han kan lagligt överföra pengarna. Så han mailar dig och försöker göra en affär: Om du kan skicka honom pengar han behöver, (Runt 20 000-30 000) och en medsignatur på banköverföringen skickar han dig 30% av sin fars förmögenhet: coola 9,6 miljoner dollar.

Det borde vara en liten överraskning att om du bestämde dig för att ta upp honom på sitt erbjudande, så skulle han gladeligen ta dina pengar och kontaktar dig aldrig igen. Detta kallas en 419 bluff, och det är en av de mest kända versionerna av en phishing-bluff.

… det är därför du nästan aldrig ser det längre.

Vad är phishing?
Phishing, förutom att vara ett bra ord för fiskbaserade vits, är i grund och botten ett försök att lura personer över ett e-postmeddelande. Målet kan vara allt från att försöka få människor att skicka pengar, överlämna känslig information eller till och med bara ladda ner skadlig kod oavsiktligt, och författarna till dessa attacker kommer att använda lögner, knep, förfalskning och direkt manipulation för att lyckas . På grund av detta är phishing vad vi kallar Social Engineering: en typ av attack som bygger på mänsklig fallbarhet snarare än en maskinvaru- eller programvarufel för att fungera.

Med det sagt, eftersom de flesta phishing bygger på att du klickar på smittade länkar för att ladda ner skadlig kod eller skicka dig till falska webbplatser, hjälper ett bra antivirus till att hålla dig säker från även de mest sofistikerade förfalskningarna.
Joseph Regan

 

Ett antivirus kan dock aldrig rädda dig om du loggar in på ditt mobila-bankid när någon ringer från din bank!
Tänk efter lite, kan inte banken fixa detta utan din inloggning, de ser ju tydligen konstiga betalningar/överföringar på ditt konto.
Hur rimligt är det att någon för dig helt okänd människa ringer och ber dig logga in?
Om banken säger till dig att skrapa bort cvv-koden på baksidan av ditt bank/kreditkort, hur lämpligt är det att lämna ut denna/maila denna till någon för dig helt okänd människa ringer? Denna fylls i ENDAST på en säker/krypterad sida för betalningar.
Sarah på avgantivirus.se