Min hårddisk kraschade… (och vad jag lärde mig från det)

Det var precis som den där känslan man kan få när man just hoppat ut ur ett plan, INNAN man har kontrollerat sin fallskärm. En upplevelse jag helt klart helst skulle vilja undvika. Men det hände mig. Inte fallskärmshoppningen. Men min dator höll på att dö och jag var inte det minsta beredd. Den mest värdefulla delen av min dator är också det mest sårbara: Datan!
Den absolut sämsta tiden för att planera inför en kris är just då den drabbar dig. Det är i alla fall så jag kände det då jag satt framför min dator vars hårddisk just höll på att lägga av för gott.

Som sagt var, hårddiskar kan krascha, elakartade virus kan infektera, ditt hem kan brinna upp, du kan bli bestulen, råka spilla ut kaffe på helt fel ställe… Ja katastrofer kan hända precis vem som helst och när som helst. Men helst blundar man bara för dem. Ganska onödigt egentligen, då det faktiskt finns verktyg för detta i din dator. Verktyg som kan rädda din data, i alla fall om du använder det.

Säkerhetskopiera i Windows

I Windows kan du säkerhetskopiera med guiden Säkerhetskopiera filer som du hittar i Kontrollpanelen > System och underhåll. När du använder guiden lagras information i Windows som talar om vilka filer och mappar som är nya eller har ändrats. Nästa gång du gör en ny säkerhetskopia kan du välja att säkerhetskopiera all data på datorn eller enbart de filer som har förändrats. Du kan också ställa in om det ska ske automatiskt vid jämna mellanrum, varje dag, varje vecka eller varje månad. Du kan dessutom göra det manuellt mellan de automatiska säkerhetskopieringarna. Det kan t ex vara en bra idé vid de tillfällen som du tömmer din kamera på bilder. Om du vill läsa mer om att säkerhetskopiera i Windows kan du göra det här.

Säkerhetskopiera i Mac OS X

Med Mac OS X följer Time Machine. Time Machine sköter säkerhetskopieringen av hela Mac-datorn automatiskt. Det görs inte bara en kopia av varje fil, utan den kommer också ihåg hur systemet såg ut på en viss dag. Det betyder att du kan göra ett återbesök på Mac-datorn så som den var i det förflutna. I Time Machine sparas säkerhetskopiorna för varje timme under 24 timmar, dagliga säkerhetskopior sparas för den senaste månaden och säkerhetskopior för varje vecka sparas tills enheten för säkerhetskopiering är full. Om du vill läsa mer om Time Machine för Mac OS X kan du göra det här.

Återhämtning

Att skapa säkerhetskopior är halva lösningen. Att få tillbaka filerna är den andra.

  • I Windows får du gå tillbaka till Kontrollpanelen > System och underhåll > Säkerhetskopiering och återställning > Återställ filer/Återställning för att följa guiden som startas.
  • Starta Mac-datorn och håll nere tangenterna Kommando + R för att komma till återställningssystemet. Självklart har du din externa hårddisk där du har din säkerhetskopia sparad redan ansluten till din dator. Använd sedan verktyget Återskapa från en Time Machine-säkerhetskopia.

AVG Rescue – räddaren i nöden vid en virusattack

Med AVG Rescue kan du reparera systemkraschar vid djupt rotade infektioner, samt återställa systemet till ett skick där det kan arbeta med full kapacitet igen. Läs mer och ladda ner verktyget här.

Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva hamna i samma situation som mig och skiljas från mina uppgifter. Men om det värsta även händer dig nu efter att ha läst detta, hoppas jag verkligen att du har förberett dig!