Misstänker du att någon använder din e-postadress?

hide

Om du plötsligt märker att du börjar få in massvis av konstiga e-postmeddelanden som säger att din e-post inte kommer fram och du är 100% säker på att ditt e-postkonto inte har blivit kapat, ja då har du med all säkerhet blivit utsatt för ett e-post spratt, en bluff, eller email spoofing som man kallar det för på engelska.

Vad är email spoofing för något?

Email spoofing är när en spammare maskerar sina skickade e-postmeddelanden med din e-postadress, så att de ser ut som om de har skickats från dig.

De gör detta för att öka chansen att mottagaren först ska ta emot e-postmeddelandet, men också för att de sedan ska öppna det. När bedragarna skickar meddelandet med din e-postadress som avsändare blir det dessutom svårt att avslöja vem som ligger bakom bluffen egentligen. Och eftersom din e-postadress används som avsändaradress i e-postrubriken, är det du som får du svaren (och studsarna) tillbaka till din inkorg.

Detta drabbar främst företag, men det börjar bli allt mer vanligt att även privatpersoner drabbas av denna lömska taktik.

Men hur går det hela till egentligen?

Det är faktiskt ganska enkelt för en spammare att förfalska din e-postadress. De behöver inte ens få tillgång till ditt konto. Allt de behöver veta är din e-postadress! E-post är faktiskt ett väldigt sårbart kommunikationsverktyg. Det finns inget som hindrar någon från att skicka ut e-post där de låtsas vara någon annan. Så det enda spammaren behöver göra är att lägga in ett par kommandon i e-postmeddelandets huvud för att få det att se ut som att det har skickats från dig. På så vis kan de enkelt från vilken plats som helst, skicka ut vad som helst, utan att bli upptäckta.

Vad kan jag göra för att slippa detta?

Den olyckliga svaret på denna fråga är… inte så mycket. Falska e-postmeddelanden är otroligt svårt att spåra och även om du lyckas få reda på IP-adressen som ansvarar för att skicka ut skräppost och kontaktar den berörda leverantören för att få det blockerat, kan spammaren helt enkelt bara använda en annan IP-adress nästa gång och fortsätta använda din e-postadress.

Naturligtvis kan du radera ditt e-postkonto och börja om på nytt, men det är kanske inte något som du bara kan göra så där heller. Tragiskt nog brukar den bästa lösningen vara att bara låta det va och vänta ut tills spammaren valt att gå vidare och börjat utnyttja sitt nästa offer istället.

Har du drabbats?
Berätta gärna hur du löste det.