Kreditkortets säkerhetskod (CVV) – är det säkert att ge ut?

2496171825_346d1a82cb_mHandlar du också på nätet ibland? Använder du ditt kreditkort då? Då har du säkert varit med om att bli ombedd att lämna ut ditt korts säkerhetskod (CVV). Om inte, kan du hitta denna 3-4 siffriga koden på baksidan på ditt VISA / Mastercard (de 3 sista siffrorna i numret är tryckt på signaturremsan) eller på framsidan av ditt American Express kort (den fyrsiffriga koden som finns ovanför kortnumret).

Det avsedda ändamålet med CVV är att ge dig extra säkerhet när du köper något på nätet och motverka kreditkortsbedrägerier. Det hjälper till att kontrollera att du är du, att ingen annan använder ditt kort, eftersom koden inte ska vara känd för någon annan än just dig.

Men är det verkligen säkert att ge ut sin CVV-kod?

För köp på nätet är svaret generellt ja. Det är dock rekommenderat att hålla sig med välkända företag som du litar på. De flesta återförsäljare på nätet kräver numer att du anger ditt korts CVV för att genomföra ett köp, vilket bara är positivt eftersom det innebär att de aktivt försöker förhindra bedrägliga transaktioner i sin webbutik.

Du kan även bli tillfrågad om ditt kreditkorts säkerhetskod vid betalning över telefon. Precis som med transaktioner över nätet är det oftast säkert, du behöver bara vara säker på att ingen annan råkar höra informationen som du ger ut (så undvik offentliga platser när du gör köp över telefon).

Å andra sidan, när du köper en produkt personligen, i en fysisk butik, bör du däremot ALDRIG lämna ut din CVV-kod. Då finns det ingen anledning att fråga ut dig om detta. Koden syns inte när du använder en kortläsare och du blir istället ombedd att identifiera dig med en kod eller namnteckning. Att ge ut sin CVV för köp i en fysisk butik ger inget annat än att ge någon möjligheten att stjäla informationen. Då får de allt de behöver för att gå vidare och göra en massa bedrägliga transaktioner på nätet som du sedan får betala åt dem.

Tips på hur du utför säkra kortbetalningar

För att undvika eventuella problem med säkerhet eller kreditkortsbedrägerier finns det några saker du kan hålla i minnet.

  • Handla endast på välkända webbplatser som du litar på.
  • Installera ett bra Internet Security-program på din dator, surfplatta och mobil. Att göra detta kommer att hjälpa dig att undvika skadlig kod och nätfiske som kan leda dig till falska webbplatser vars syfte är att stjäla din personliga information.
  • Håll alltid ett öga på ditt kontoutdrag för att identifiera eventuella utgifter som du inte har godkänt själv.
  • Ange aldrig uppgifter om ditt kreditkort på offentlig platser. Skriv heller aldrig ner det på an lapp som någon obehörig sedan kan hitta.
  • Undvik att göra betalningar via telefon med ditt kreditkort, om du inte är helt säker på att du kan lita på personen i den andra änden. Det finns många bedragare som har på ett mycket övertygande sätt påstått sig vara någon de i själva verket inte är.
  • Lämna aldrig ut din CVV-kod vid betalning i en vanlig fysisk butik. Om någon ber dig om din kod har du all anledning till att vara mycket misstänksam!

Har du varit med om missöden när du använt ditt kreditkort på nätet?
Dela gärna med dig av din berättelse med oss nedan.