10 saker du definitivt inte ska använda när du väljer ett nytt lösenord

meltedVarje år brukar Google släppa en lista över de 10 sämsta idéerna man kan ha när man ska välja ett nytt lösenord. Denna lista skapas efter att ha genomfört en studie med över 2000 deltagare. På så vis får man en ökad förståelse över vilken typ av lösenord som brukar användas och kan därmed varna för de sämsta idéerna med den här listan.

Som du ser av listan nedan fortsätter folk med att använda lösenord som består av väldigt lättillgänglig information – ofta via sociala medier som Facebook. Detta innebär att deras online-konton är mycket sårbara för dataintrång och kan äventyras med en minimal ansträngning från skurkens sida. Ändra gärna dina lösenord ofta, men undvik de som presenteras i listan.

10 saker som du absolut inte ska använda i ditt lösenord

 1. Namnet på ditt husdjur
 2. Ett betydelsefullt datum, till exempel en bröllopsdag
 3. En familjemedlems födelsedag
 4. Ditt barns namn
 5. En annan familjemedlems namn
 6. Din födelseort
 7. Din favorit semester
 8. Något i samband med ditt favoritlag
 9. Namnet på någon som står dig nära
 10. Ordet ”lösenord” eller ”password”

Så, om dina lösenord (ja för du använder väl olika för varje online-konto som du har, eller hur?) innehåller något från listan, bör du definitivt byta dem! Sammanfattningsvis vill vi nu gärna dela med oss av några enkla tips att följa när du ska välja ett nytt lösenord.

 • Använd INTE ett lösenord som innehåller namnet på någon eller något som du tycker mycket om.
 • Inkludera INTE någon information i ditt lösenord som lätt kan upptäckas genom att titta på någon av dina konton på sociala medier.
 • Dela INTE dina lösenord med någon annan – oavsett vem de är och hur mycket du litar på dem.
 • Skriv INTE ner något av dina lösenord.

I Googles studie framkom det dessutom ytterligare några dåliga lösenordsvanor, nämligen det att 48% av deltagarna delade sina lösenord med andra och att 3% av dem skriver ner sina lösenord på en lapp som de sparar vid sin dator. Naturligtvis vill vi inte föreslå att du gör något sådant om du bryr dig om din säkerhet på nätet!

Har du kommit på något bra knep som du använder dig av när du ska komma på ett nytt lösenord?
Dela gärna med dig av dina knep till oss och alla andra läsare.