Ändra ditt Apple-ID lösenord – omedelbart!

locking

Om du äger en iPhone eller iPad bör du ändra ditt lösenord till ditt Apple-ID omedelbart, speciellt om du har använt samma lösenord någon annanstans.

Ett antal “ransomware” attacker, likt utpressningar som Polisviruset, har rapporterats under de senaste dagarna och det är just användarkonton på iTunes och iCloud som har drabbats. Ett flertal iOS-användare har blivit av med sin pinkod och samtidigt fått ett meddelande på sin skärm där de ombeds att göra en inbetalning till ett konto på PayPal, om inte så kommer innehållet på enheten raderas. Men är det verkligen möjligt? Svar ja. Om någon har kommit över ditt användarkonto kan de med hjälp av funktionen “Hitta min iPhone/iPad” göra det med ett enkelt tryck.

Vad som är oklart i detta fall är hur angriparna har kommit över inloggningsuppgifterna till användares Apple-ID. Misstankarna går mot eventuella säkerhetshål som har utnyttjats och som har haft kopplingar med en liknande attack mot eBay för någon vecka sedan. Hur det än ligger till så bevisar detta hur viktigt det är att aldrig någonsin ha samma lösenord på flera konton… någonsin.

Denna typ av digital utpressning har blivit allt mer vanligt och drabbar inte bara Apple användare. Det finns liknande fall som även har rapporterats från Android användare. Så låt det här bli en läxa till oss alla. Var inte nonchalant när det gäller dina lösenord. Kom på bra lösenord, återanvänd dem aldrig och byt dem vid jämna mellanrum!

Hur du återställer ditt Apple-ID-lösenord

  1. Logga in på https://appleid.apple.com/
  2. Fyll i engångskoden du fick.
  3. Gå till Lösenord > ange det gamla och välj nu ett nytt. Skapa ett unikt lösenord för ditt Apple-ID-konto som du inte använder någon annanstans. Här kan du läsa mer om lösenord.

Aktivera även tvåstegsverifiering för Apple-ID

Nu när du har återställt ditt lösenord rekommenderar vi dig även att aktivera tvåstegsverifiering för att öka säkerhet på ditt konto ytterligare. Med tvåstegsverifiering gör det praktiskt taget omöjligt för någon att komma åt ditt konto, även om de kommit över ditt lösenord!

  1. Logga in på https://appleid.apple.com/
  2. Fyll i engångskoden du fick.
  3. Gå till Kontosäkerhet.
  4. Följ stegen för att aktivera “Tvåfaktorsautentisering”.