Hur du upptäcker skräppost och hur du kan skydda dig från alla dessa irriterande mail

relax

Hur jag upptäcker dem?!! De finns ju överallt i min inkorg!! Ja, jag kan tänka mig att en hel del utav er tänker så nu. Men ibland är det faktiskt inte så enkelt att se skillnad på skräppost vars syfte kan vara att du ska klicka dig vidare på en länk (typiskt exempel av phishing) och oskyldiga utskick med erbjudanden från leverantörer som du faktiskt har tackat ja till att motta e-post ifrån vid något tidigare tillfälle.

Om du känner dig lite förvirrad av alla e-postmeddelanden som du tar emot och undrar om de är legitima eller rena bedrägerier, så kallat phising (nätfiske) så ska jag berätta vad du kan titta efter, för att få klarhet i saken och slutligen vad du kan göra för att skydda dig mot bedrägerier via e-post. Vill du läsa mer om nätfiske, kan jag rekommendera dig två tidigare blogg-inlägg om detta på WebbPlatsens hemsida; 3 sätt att slippa bli lurad på nätet samt 3 sätt att slippa bli lurad per e-post.

Om du hittar något av följande i din inkorg är det troligen bedrägeri

 • Dålig grammatik och stavfel
 • Förvrängda eller bilder med dålig kvalitet
 • Frestande eller ”för bra för att vara sant” erbjudanden
 • E-postmeddelanden som begär personliga kontouppgifter
 • Människor som vill skicka dig pengar eller som skriver att du har vunnit något
 • Dåliga länkar i e-postmeddelanden som inte är uppenbart från det berörda företaget
 • Romantiska inbjudan

Fem enkla tips på hur du kan skydda dig från nätfiske

 1. Klicka inte på länken för att avsluta din prenumeration på framtida utskick. I legitima utskick är detta en utmärkt idé, men inte om det är i e-post från bedragare. Då får de nämligen reda på att det faktiskt finns en levande människa bakom din e-postadress och du får därefter ännu mer skräppost.
 2. Läs alltid din e-post på en säker plats. Med en säker plats menar jag ett uppdaterat e-postprogram på din dator eller en uppdaterad webbläsare.
 3. Ta för vana att alltid uppdatera din dator och använd ett bra Internet Security-program som innehåller funktioner för att skydda dig mot antispam.
 4. Använd ett e-postverktyg med avancerade skräppostfilter.
 5. Låt någon annan bedöma – Det är väl ändå det vänner är till för?! Om ni båda är osäkra, bara radera e-postmeddelandet!