Enkla tips för att undgå virus

Det är lätt att drabbas av både Virus och Trojaner. Alla drabbas vi av det förr eller senare. Men har du ett bra antivirusskydd så kanske du inte ens märkte av försöket till intrång. Du kanske bara fick en notis om att hotet blev omhändertaget. Tecken på en infektion kan vara många. För att förenkla det väldigt mycket kan man säga att om datorn inte ser ut som vanligt eller beter sig som vanligt, då gäller det att vara uppmärksam.

Tecken på en infektion

 • datorn börjar bli seg
 • du kan få massa konstiga meddelanden om att datorn håller på att krascha
 • det kan skickas ut skräppost från ditt/dina mailkonton
 • program och webbsidor kan öppna sig plötsligt
 • startsidan är inte den samma som du alltid har haft
 • ett nytt verktygsfält har dykt upp

Tänk först, handla sen – alltid!

Vad gäller bra antivirusprogram så är det som med allt annat, man får vad man betalar för. Här är några tips att följa för att undvika problem så långt det går och med lite sunt förnuft kommer du ännu längre.

 1. Se till att alltid hålla ditt operativsystem (t ex Windows) OCH antivirusprogram uppdaterat.
 2. Klicka INTE på popup-rutor  innan du har läst vad som egentligen står i dem, dessa kan också vara tecken på att din dator redan är smittad.
 3. Din dator håller på att krascha! Klicka här för att fixa det genast!
  Detta är en vanlig varningstext skriven för att skrämma dig till ett köp av diverse onödiga och/eller skadliga program.
 4. Klicka inte heller på länkar eller bifogade filer i mail som du inte vet med säkerhet att de är okej. Antivirusprogram kan inte alltid skanna igenom alla bifogade filer, särskilt inte packade filer som t ex .zip.
 5. Vid nedladdningar av program, läs NOGA vad som står på alla rutorna och ta bort markören i de rutor för funktioner som du inte behöver.
 6. Tag kontrollen över din dator, läs, läs och åter läs INNAN du klickar vidare.
 7. Är du osäker så fråga en vän eller ring din support.

Bli av med viruset med ett par klick

Det finns en hel del som du kan göra själv om du har fått eller misstänker att du har fått in hot i din dator. Du behöver inte alls vara en datanörd eller tekniker för att ta kontrollen över din dator

Börja med en grundlig Skanning genom att klicka på Scan Now i ditt AVG.
När den är klar kontrollera att det står ”You are protected” högst upp i programmet.
Om AVG hittade något hot fick du antagligen meddelandet: AVG detected (X antal) potentially dangerous threats – All were REMOVED – You are now safe again
Du behöver då inte göra något mer. Du kan dock få meddelandet AVG Detection.
Du får då upp eventuella hot  och val om hur du vill hantera dem. Klicka alltid på Remove all.

AVG Rescue är ett omfattande verktyg som kan reparera systemkrascher samt återställa system till ett skick där de kan arbeta med full kapacitet igen, MEN det kräver en viss datorvana då arbetet sker i promtläge. Guide till det hittar du här.

Om du fortfarande tror att din dator är infekterad eller om AVG inte lyckats lösa problemet behövs det skickas in filer för analys. Nedanstående filer är en mycket bra start för tekniska avdelningen att få.

Bifoga alla filer och bilder, ange din e-postadress och vad du tror att problemet är.
Om du vill ha hjälp med detta så hör av dig till oss på support@avgantivirus.se
Fri support på svenska under hela licenstiden får alla som köper eller förnyar sin licens genom oss på avgantivirus.se. Support ges via telefon, mail och/eller fjärrhjälp.