Läs mer om senaste ökningen av onlinehot

Läs mer om den senaste ökningen av onlinehot

Det här är vad vi vet globalt:

1. Under 2022 har vi blockerat 2,6 miljarder unika attacker: en ökning med 22% från slutet av 2021.

2. Under samma tidsperiod har vi blockerat 77% fler URL-attacker (adress för en webbplats).

3. Mellan januari och februari det här året har vi sett en ökning på 53% av annonsprogramshot.

4. Under samma tid har vi blockerat 21% mer självinstallerande skadlig kod (spridare).

 

Vad är då de här hoten?

URL-attackerDet här inkluderar nätfiskebedrägerier, som bedrägerier via teknisk support och krypto där hackare manipulerar adressen till en webbplats så att den innehåller skadlig programvara.

AnnonsprogramAnnonsprogram är en typ av skadlig programvara som bombarderar dig med påträngande popup-meddelanden. Förutom att de är irriterande kan annonsprogram även samla in personlig information om dig, spåra de webbplatser du besöker och till och med registrera när du skriver.

Spridare av skadlig kodEn spridare är en vanlig typ av skadlig kod som har till uppgift att installera annan skadlig kod på din enhet utan att du är medveten om det. Den kan döljas i något så vanligt som ett enkelt MS Office-dokument som sprids via e-post.

 

Vad kan du göra åt det?

Vad kan du göra åt det?

Det första och viktigaste steget är att ha ett kraftfullt antivirusprogram – och det har du redan! Så de här tipsen handlar mest om saker du kan göra för att skydda dig ytterligare mot dessa hot.

URL-attackerDitt AVG Webbskydd ger dig ett fullständigt skydd mot nätfiskebedrägerier och hackade och falska webbplatser, så du har redan kommit en bra bit på väg! Det är även viktigt att alltid vara uppmärksam på vad du klickar på när du är på nätet.

AnnonsprogramDet bästa sättet att stoppa annonsprogram är att ha ett aktuellt antivirus, vilket du redan har! Undvik att klicka på popup-annonser och se till att du bara laddar ner appar och program från officiella butiker och webbplatser.

Spridare av skadlig kodPrecis som med all skadlig kod är ett förebyggande tillvägagångssätt det bästa skyddet. Det är en bra början att inte ladda ner bilagor från personer du inte känner och att dubbelkolla alla länkar innan du klickar på dem.

 

Vi hoppas att detta har varit till hjälp!

Vi hoppas att detta har varit till hjälp!

Även om det så klart inte är bra att mängden onlinehot ökar, så är det vårt jobb att skydda dig och informera dig om vad du kan göra för att hålla dig säker. Ditt AVG Antivirus är den första försvarslinjen när det kommer till de flesta onlinehoten, så det måste vara så starkt som möjligt. Vi är glada att kunna meddela att vårt antivirus tilldelades AV-Comparatives Outstanding Product Award 2021 – vilket innebär att du är i trygga händer!

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i AVG-teamet.