Är din telefon säker?

Är din telefon säker?

Genom din telefon får man åtkomst till hela ditt liv: e-postmeddelanden, SMS, sociala medier och mycket mer. Just därför är det viktigt att se till att den är säker och att din integritet inte hotas.

Här följer lite information om attacker mot telefoner

 1. Smarttelefoner är i dagsläget målet för 60% av alla attacker globalt.
 2. Mängden skadlig kod som har upptäckts i telefoner sedan pandemin startade har ökat med 62%.
 3. Man uppskattar att över 85% av alla organisationer har utsatts för nätfiskebedrägerier via telefoner.
 4. Åtskilliga undersökningar har upptäckt att den vanligast förekommande PIN-koden (och därmed den lättaste att hacka) är 123456.

Källor: https://www.rd.com, https://www.techtarget.com


Så här skyddar du din telefons integritet

Så här skyddar du din telefons integritet

 • Se till att den är låst
  Detta är en enkel åtgärd som utgör din telefons första försvarslinje. Vilket sätt är bäst? Använd ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller en sexsiffrig PIN-kod. Kom ihåg att mönster är lätta att gissa sig till eftersom de ofta lämnar avtryck på skärmen.
 • Håll dig till välkända appbutiker
  Det är lätt hänt att man helt enkelt klickar på nedladdning av en app som verkar ha en massa bra funktioner. Men det är viktigt att man håller sig till betrodda källor för annars löper du risk att ladda ner skadlig kod direkt på telefonen. Om du inte är säker så håll dig till Google Play och App Store.
 • Lär känna dina apptillstånd
  Så klart behöver din kartapp tillgång till din plats. Men är det verkligen nödvändigt att ett nytt pussel behöver få åtkomst till din foton? Tänk alltid efter en andra gång innan du klickar Ja och delar för mycket av din personliga information.


Vad mer kan du göra för att skydda din personliga information?

Vad mer kan du göra för att skydda din personliga information?

Dessa extra tips betyder mycket för att se till att din telefon blir ännu säkrare. De kan även tillämpas på alla andra enheter som du använder – vilket är ett bekvämt sätt att säkerställa ett heltäckande integritetsförsvar.

Ikon för Wi-FiUndvik offentliga Wi-Fi
Offentliga Wi-Fi-nätverk är ofta öppna och oskyddade vilket betyder att vem som helst kan få åtkomst till dem och kan se vad du gör när du använder dem. Ska du utföra ett bankärende eller skicka ett känsligt meddelande? Då är det bäst att vänta tills du befinner dig på ett säkert nätverk.

Ikon för osäkra länkarKlicka aldrig på okända länkar
Använd sunt förnuft innan du klickar på några länkar. Om du är osäker på att någon verkligen är personen de utger sig för att vara ska du kontakta personen direkt via en annan plattform för att dubbelkontrollera. Och om du inte känner avsändaren ska du aldrig klicka på länken.

Ikon för VPNÖverväg att använda ett VPN
De flesta smartphones kommer med inbyggd kryptering men om du vill lägga till ett extra säkerhetslager samt andra säkerhetsfunktioner ska du använda ett VPN. Detta innebär att du kan surfa både säkert och privat på alla nätverk – även offentliga!


Överväg att använda ett VPN

Vi hoppas att detta varit till hjälp!

Det krävs enbart ett par enkla steg för att starta nya och säkrare telefonvanor. Och det är definitivt värt besväret att sätta igång. Våra telefoner är en förlängning av våra liv nuförtiden, så det är viktigt att inte släppa in vem som helst.

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i AVG-teamet.