Vad är skadlig programvara?

Den ultimata guiden till skadlig programvara

Vi har alla råkat på skadlig programvara, vilket är exakt vad skadlig programvara betyder – all programvara som är utformad att orsaka skada. Skadlig programvara kan skada filer, stjäla känslig data och till och med ta din enhet som gisslan. Ta reda på vad skadlig programvara är, hur den fungerar, vad den kan göra och hur du kan skydda dig mot den med pålitlig antivirusprogram.

Vad är skadlig programvara?

Skadlig programvara är alla typer av programvara som skapats för att skada eller utnyttja en annan mjukvara eller hårdvara. Malware är en förkortning för ”skadlig programvara”, en samlingsterm som används för att beskriva virus, ransomware, spionprogram, trojaner och alla andra typer av kod eller programvara byggd med skadlig avsikt.

Denna artikel innehåller:

 • Vad är skadlig programvara?
 • Vad kan skadlig programvara göra och hur farlig är den?
 • Olika typer av skadlig programvara
 • Hur fungerar skadlig programvara?
 • Hur man upptäcker, tar bort och förhindrar skadlig programvara
 • Skydda dig mot skadlig programvara med en antiviruslösning i världsklass

Det är den skadliga avsikten som kännetecknar definitionen av skadlig programvara – innebörden av skadlig programvara är den skada den kan orsaka på en dator, datorsystem, server eller nätverk. Det är hur och varför som skiljer en typ av skadlig programvara från nästa.

Är skadlig programvara ett virus?

Alla virus är skadlig programvara, men inte alla typer av skadlig programvara är virus. Virus är en typ av skadlig programvara som replikerar sig själv genom att infoga sin kod i andra filer eller program och sedan sprids från en infekterad enhet till en annan.

För att veta om en ”infektion” orsakas av en annan typ av skadlig programvara eller ett virus, måste du titta på hur det fungerar. Om den inte använder andra program för att kopiera sig själv och sprida, så är det inte ett virus.

Vad kan skadlig programvara göra och hur farlig är den?

Skadlig programvara kan knäcka svaga lösenord, borra djupt in i system, spridas genom nätverk och störa den dagliga verksamheten i en organisation eller ett företag. Andra typer av skadlig programvara kan låsa viktiga filer, spamma dig med annonser, slöa ner din dator eller omdirigera dig till skadliga webbplatser.

Skadlig programvara är roten till de flesta cyberattacker, inklusive de storskaliga dataintrång som leder till utbredd identitetsstöld och bedrägeri. Malware ligger också bakom ransomware-attackerna som resulterar i miljoner i skadestånd. Hackare riktar skadliga attacker mot individer, företag och till och med regeringar.

Vilka är tecknen på en malwareinfektion?

Världen av skadlig programvara är mångsidig, men många typer av skadlig programvara har liknande varningssignaler. Övervaka din enhet efter följande symptom på en infektion med skadlig programvara:

 • Plötsligt sjunkande prestanda: Skadlig programvara kan uppta mycket av enhetens processorkraft, vilket resulterar i allvarliga nedgångar. Det är därför borttagning av skadlig programvara är ett sätt att snabba upp din dator.
 • Frekventa krascher och frysningar: Viss skadlig programvara kommer att få din dator att frysa eller krascha, medan andra typer kommer att orsaka krascher genom att förbruka för mycket RAM eller driva upp CPU-temperaturerna. Ihållande hög CPU-användning kan vara ett tecken på skadlig programvara.
 • Raderade eller skadade filer: Skadlig programvara tar ofta bort eller korrumperar filer som en del av sin plan för att orsaka så mycket kaos som möjligt.
 • Massor av popup-annonser: Adwares jobb är att spamma dig med popup-fönster. Andra typer av skadlig programvara kan också orsaka popup-annonser och varningar.
 • Omdirigeringar av webbläsare: Om din webbläsare fortsätter att skicka dig till webbplatser som du inte försöker besöka, kan en attack med skadlig programvara ha gjort ändringar i dina DNS-inställningar.
 • Dina kontakter får konstiga meddelanden från dig: Vissa skadliga program sprids genom att skicka meddelanden till offrens kontakter. Säkra meddelandeappar kan hjälpa till att skydda din kommunikation från avlyssnare.
 • Du ser ett meddelande krav på lösen: Ransomware vill att du ska veta att den finns där – den tar över din skärm med ett krav om lösen som kräver betalning för att få tillbaka dina filer. Meddelandet är ett enkelt sätt att se vilken skadlig programvara som finns på din dator: det är ett ransomware.
 • Okända appar: Skadlig programvara kan installera fler appar på din enhet. Om du ser nya program som du inte har installerat själv kan det vara resultatet av en skadlig programvaruattack.

Vissa stammar av skadlig programvara är lättare att upptäcka än andra. Ransomware och adware är vanligtvis synliga direkt, medan spionprogram vill hålla sig dolda. Det enda säkra sättet att upptäcka all skadlig programvara innan den infekterar din PC, Mac eller mobila enhet är med ett dedikerat antivirusverktyg.

AVG AntiVirus kombinerar ett av världens största nätverk för upptäckt av hot med en prisbelönt cybersäkerhetsmotor för att skanna och ta bort skadlig programvara på din enhet, samtidigt som den blockerar ny skadlig programvara som försöker infektera den.

Andra säkerhetsverktyg kan också skydda din integritet och säkerhet. Ett virtuellt privat nätverk (VPN) håller dig anonym online genom att kryptera din internetanslutning och dölja din IP-adress. Men när det gäller att bekämpa skadlig programvara är ett dedikerat antivirusverktyg din bästa insats.

Varför använder hackare och cyberbrottslingar skadlig programvara?

 • Datastöld: Farliga cyberbrottslingar kan stjäla data och använda den för att begå identitetsstöld eller sälja den på dark web till andra cyberbrottslingar.
 • Skadlig programvara baserad på datastöld kan innebära att människor omdirigeras till pharming-webbplatser, stjäla lösenord med spionprogram och till och med storskaliga dataintrång.
 • Företagsspionage: Datastöld i företagsskala kallas företagsspionage. Företag kan stjäla hemligheter från sina konkurrenter och regeringar, de riktar sig ofta även mot stora företag.
 • Cyberkrigföring och internationellt spionage: Regeringar runt om i världen anklagas ofta för att använda skadlig programvara mot andra länder och stora företag.
 • Sabotage: Ibland är skada målet. Angripare kan radera filer, radera register eller stänga av hela organisationer för att orsaka skada för miljontals dollar.
 • Utpressning: Ransomware krypterar ett offers filer eller enhet och kräver betalning för dekrypteringsnyckeln. Syftet är att få offret – en person, institution eller regering – att betala lösensumman.
 • Brottsbekämpning: Polis och andra statliga myndigheter kan använda spionprogram för att övervaka misstänkta och samla in information som kan användas i deras utredningar. Detta sker inte särskilt ofta i Sverige då det krävs ett ton med bevis innan tillstånd ges för detta.
 • Entreprenörskap: Många potenta stammar av ransomware är tillgängliga för alla som ransomware-as-a-service (RaaS), där utvecklaren licensierar sin skadliga programvara i utbyte mot en förskottsavgift eller en del av varje betalning.
 • DDoS-attacker: Hackare kan använda skadlig programvara för att skapa botnät – länkade nätverk av ”zombiedatorer” under angriparens kontroll. Botnätet används sedan för att överbelasta en server i en DDoS-attack (distributed denial of service).
 • Kryptovaluta-mining: Kryptominers tvingar ett offers dator att generera, eller mining, bitcoin eller annan kryptovaluta åt angriparen.

Typer av skadlig programvara

Virus
Vanliga typer av skadlig programvara inkluderar virus, trojaner, spionprogram, keyloggers, maskar, ransomware, adware, scareware, rootkits, kryptominerare och logiska bomber. Kategorierna är baserade på hur skadlig programvara fungerar och hur den sprids.

Macrovirus
Datavirus infekterar rena filer och sprids till andra rena filer. De kan spridas okontrollerat, skada ett systems kärnfunktioner och radera eller korrumpera filer. Virusens historia sträcker sig tillbaka till 1980-talet. Makrovirus är en typ av virus som utnyttjar makron i Microsoft Office-appar som Word och Excel för att infektera din enhet.

Routervirus
Din Wi-Fi-router kan också bli infekterad med skadlig programvara. Skadlig programvara för routern omdirigerar dig vanligtvis till skadliga pharming-webbplatser som kan fånga dina personliga data, och det kan vara svårt att ta bort routervirus.

Trojans
Trojaner är förklädda som legitim programvara eller är gömda i legitim programvara som har manipulerats. En trojans jobb är att smyga in på din enhet och installera ytterligare skadlig programvara.

Spyware
Spionprogram är skadlig programvara utformad för att spionera på dig. Den gömmer sig i bakgrunden och samlar in dina data, inklusive lösenord, GPS-plats och finansiell information. Lyckligtvis är det vanligtvis inte särskilt svårt att ta bort spionprogram från din Mac eller PC.

Keyloggers
Keyloggers är en typ av spionprogram som gömmer sig på din enhet och ”spelar in” alla dina tangenttryckningar. De kan stjäla inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer och mer.

Worms
Maskar skiljer sig lite från virus, eftersom de kan spridas utan en värdfil. Maskar infekterar hela nätverk av enheter och använder varje infekterad maskin för att infektera andra.

Ransomeware
Ransomware låser din dator och dina filer och hotar att radera allt om du inte betalar en lösensumma. Det är ett av dagens mest pressande hot mot skadlig programvara.

Adware
Adware är skadlig programvara som spammar dig med annonser för att generera intäkter för angriparen. Det  undergräver din säkerhet för att visa annonser – vilket kan ge andra skadliga program en enkel väg in.

Scareware
Scareware använder sociala ingenjörsknep för att skrämma dig att installera det. Ett falskt popup-fönster varnar dig för att din dator är infekterad med ett virus, och lösningen blir att ladda ner ett falskt ”säkerhetsprogram”.

Botnets
Botnät är tekniskt sett inte skadlig programvara – de är nätverk av infekterade datorer som arbetar tillsammans under kontroll av en angripare. Botnät används ofta för att begå DDoS-attacker.

Rootkits
Rootkits är en farlig, svårupptäckt form av skadlig programvara som borrar sig djupt in i din dator för att ge en hackare full administrativ åtkomst. Det bästa sättet att hantera dem är att använda ett dedikerat rootkit-borttagningsverktyg.

Browser hijackers
Webbläsarkapare är skadlig programvara som ändrar din webbläsare utan ditt samtycke och ofta utan din vetskap. De kan omdirigera dig till skadliga webbplatser eller spamma dig med extra annonser. Att ta bort webbläsarkapare är vanligtvis ganska enkelt, men det är alltid bra att använda säkra och privata webbläsare.

Cryptominers
Cryptominer malware är skadlig programvara som kapar ett offers dators processorkraft för att bryta kryptovaluta åt angriparen i en metod som kallas cryptojacking. Många kryptominerare använder webbläsarkapning för att ta över datorer.

Logic bombs
Logiska bomber är bitar av skadlig kod som är utformad för att köras efter att ett specificerat villkor har uppfyllts. Tidsbomber är en undergrupp av logiska bomber som ligger vilande till en viss tid eller ett visst datum.

Hur fungerar skadlig programvara?

För att skadlig programvara ska fungera måste du vanligtvis göra något först för att få programvaran på din dator. Det innebär att klicka på en länk, öppna en bilaga eller besöka en infekterad webbplats. Väl på din maskin börjar skadlig programvaran uppgiften den är utformad för att utföra – att stjäla dina data, kryptera dina filer, installera ytterligare skadlig programvara och så vidare.

Skadlig programvara kommer att finnas kvar på ditt system tills den har upptäckts och tagits bort. Och en del skadlig programvara kommer att försöka blockera eller dölja från alla antivirusappar eller andra säkerhetsverktyg du kan ha.

Hur sprids skadlig programvara?

Skadlig programvara kan spridas på en mängd olika sätt: när du laddar ner och installerar ett infekterat program, när du klickar på en infekterad länk eller öppnar en skadlig e-postbilaga, eller till och med om du använder skadade fysiska medier som en infekterad USB-enhet.

Typer av skadliga attacker

Här är några av de vanligaste attacktyperna för skadlig programvara att se upp för.

 • E-post: Om din e-post har blivit hackad kan skadlig programvara tvinga din dator att skicka e-postmeddelanden med infekterade bilagor eller länkar till skadliga webbplatser till dina kontakter. När en mottagare öppnar bilagan eller klickar på länken installeras skadlig programvara på deras dator och cykeln upprepas.
 • Att inte öppna bilagor från okända avsändare är en viktig del av god e-postsäkerhet.
 • Meddelandeappar: Skadlig programvara kan spridas genom att kapa meddelandeappar för att skicka infekterade bilagor eller skadliga länkar till ett offers kontakter.
 • Infekterade annonser: Hackare kan ladda skadlig programvara i annonser och se dessa annonser på populära webbplatser – en metod som kallas malvertising. När du klickar på den infekterade annonsen laddar den ner skadlig programvara till din dator.
 • Popup-varningar: Scareware använder falska säkerhetsvarningar för att lura dig att ladda ner falsk säkerhetsprogramvara, som i vissa fall kan vara ytterligare skadlig programvara.
 • Drive-by-nedladdningar: En drive-by-nedladdning sker när en skadlig webbplats automatiskt laddar ner skadlig programvara till din enhet. Detta händer så fort du laddar sidan – inga klick krävs. Hackare använder DNS-kapning för att automatiskt omdirigera dig till dessa skadliga webbplatser.
 • Personlig installation: Människor installerar ibland programvara för föräldrakontroll på sin partners dator eller telefon. När dessa appar används utan offrets medgivande blir de spionprogram.
 • Fysiska medier: Hackare kan ladda skadlig programvara på USB-minnen och vänta på att intet ont anande offer ska koppla in dem i sina datorer. Denna teknik används ofta inom företagsspionage.
 • Exploater: Exploater är kodbitar som är utformade för att dra fördel av en sårbarhet eller säkerhetsbrist i en mjukvara eller hårdvara. Ett blandat hot är en specialiserad typ av exploateringspaket som riktar sig mot flera sårbarheter samtidigt.Skadlig programvara kan infektera din dator genom en mängd olika vektorer, inklusive e-post, annonser, popup-varningar och mer.

Skadlig programvara kan spridas på en mängd olika sätt.

Skadliga attacker

Många attacker med skadlig programvara sker tyst, och offren inser aldrig att attacken inträffade. Vissa skadliga attacker är så farliga och utbredda att de skickar chockvågor runt om i världen. Här är några av de mest ökända exemplen på skadlig programvara:

Vienna virus

Historien om skadlig programvara började på 1960-talet med relativt ofarliga virus som spreds utan att orsaka mycket skada. Det var inte förrän i slutet av 1980-talet som skadlig programvara blev otäck med Wien-viruset. Wien-viruset korrumperade data och förstörde filer – och ledde till skapandet av världens första antivirusverktyg.

WannaCry

2017 blev WannaCry snabbt den största ransomware-attacken i historien. Det förlamade regeringar, sjukhus och universitet runt om i världen och orsakade cirka 4 miljarder dollar i skador.

Petya and NotPetya

Dessa två ransomware-stammar anlände båda 2017 och spred sig vida omkring – inklusive till Ukrainas nationalbank. Petya och NotPetya skadliga attacker ledde till cirka 10 miljarder dollar i skador över hela världen.

Equifax data breach

Hackare åstadkom ett av de mest förödande dataintrången i historien när de lyckades knäcka den amerikanska kreditbyrån Equifax 2017 och fick tillgång till känsliga personuppgifter från 147 miljoner människor.

COVID-19 phishing scams

Under 2020 utnyttjade många cyberkriminella rädslan för covid-19 i en rad nätfiske- och skadliga attacker. Hackare använde nätfiskeattacker för att distribuera skadlig programvara och kapa känsliga personuppgifter, från att spoofa Världshälsoorganisationen till att erbjuda falska fjärrjobb.

Hur man upptäcker, tar bort och förhindrar skadlig programvara

När det gäller skadlig programvara är förebyggande bättre än botemedel. Införliva följande tips i ditt digitala livs för att minimera risken för skadlig programvara och skydda dig mot en potentiell attack.

 • Lita inte på främlingar online. Konstiga e-postmeddelanden, plötsliga varningar, falska profiler och andra bedrägerier är de vanligaste metoderna för att leverera skadlig programvara. Om du inte vet exakt vad något är, klicka inte på det.
 • Dubbelkolla dina nedladdningar. Skadlig programvara lurar ofta runt hörnet. Innan du laddar ner, dubbelkolla alltid att leverantören är pålitlig.
 • Skaffa en annonsblockerare. Malvertising – där hackare injicerar skadlig kod i annars legitima annonsnätverk – ökar. Motverka det genom att blockera annonser med en pålitlig annonsblockerare. Vissa infekterade annonser kan ladda ner skadlig programvara så snart de laddas på din skärm, utan att du ens behöver klicka på dem.
 • AVG Secure Browser är en gratis webbläsare som innehåller en rad inbyggda funktioner, inklusive en annonsblockerare, för att skydda din integritet och skydda din enhet mot skadlig programvara.
 • Var försiktig var du surfar. Skadlig programvara kan hittas var som helst, men den finns oftast på webbplatser med dålig backend-säkerhet. Om du besöker en stor, ansedd webbplats är din risk att stöta på skadlig programvara minimal.
 • Uppdatera alltid din programvara. Föråldrad programvara kan ha säkerhetsbrister, som utvecklare rutinmässigt korrigerar med programuppdateringar. Installera alltid uppdateringar för ditt operativsystem (OS) och annan programvara så snart de blir tillgängliga.
 • Skydda dina enheter med ett antivirusprogram. Även om du följer alla råden ovan kan din enhet fortfarande bli infekterad med skadlig programvara. För optimalt skydd, kombinera smarta onlinevanor med kraftfull anti-malware-programvara som AVG AntiVirus, som upptäcker och stoppar skadlig programvara innan den kan infektera din PC, Mac eller mobila enhet.

Kan Mac-datorer och telefoner påverkas av skadlig programvara?

Datorer är inte de enda enheterna som får skadlig programvara – telefoner och Mac-datorer kan också få skadlig programvara. Alla enheter som är anslutna till internet är i fara, inklusive din Mac, mobiltelefon eller surfplatta.

Medan Apple är snabba med att korrigera macOS mot Zero-Day attacker, har Mac-datorer mött ett ökande antal skadlig programvara de senaste åren. Ett Mac-verktyg för borttagning av skadlig kod kan hjälpa till att hålla din Mac fri från infektioner.

Samtidigt fortsätter skadlig programvara för Android och iOS att dyka upp. Från Android spionprogram till Android ransomware, det finns många hot mot din enhet. Och även om det inte finns några iPhone-virus, är iOS inte helt hotsäkert – speciellt om du har jailbreakat din telefon. Men även lömsk skadlig programvara som spionprogram kan tas bort från din iPhone med rätt steg och verktyg:

Antivirus for iPhone, iPad & Android

Vad ska du göra om din enhet är infekterad av skadlig programvara?

En antivirusgenomsökning är det bästa sättet att upptäcka och ta bort skadlig programvara från din dator eller rensa en skadlig programvara på din telefon. Använd ett pålitligt verktyg för borttagning av skadlig programvara för att skanna din enhet, hitta skadlig programvara på den och rensa infektionen. Starta om enheten och skanna den igen för att säkerställa att infektionen har tagits bort helt.

En säkerhetsapp mot skadlig programvara skannar din enhet efter skadlig programvara och andra hot.

Innan du rensar skadlig programvara kan du behöva starta om enheten i felsäkert läge först för att förhindra att den skadliga programvaran påverkar ditt antivirusverktyg.

Skydda dig mot skadlig programvara med en antiviruslösning i världsklass

Med så många typer av skadlig programvara där ute är det svårt att undvika dem alla. Förutom att följa alla riktlinjer för förebyggande av skadlig programvara ovan bör du samarbeta med en världsledare inom cybersäkerhet. AVG AntiVirus är ett prisbelönt anti-malware-verktyg som försvarar dina enheter mot skadlig programvara i realtid.

Upptäck och blockera alla typer av skadlig programvara innan de infekterar dina enheter, och rensa bort eventuella infektioner du kan ha för närvarande. Dessutom får du alltid skydd mot Wi-Fi-sårbarheter och nätfiskeattacker. Börja skydda dina enheter och din data idag med AVG.

Ladda ner AVG AntiVirus idag