Vår förutsägelse för hotbilden på nätet under 2023

Våra experter räknar med en ökad risk för attacker med utpressningstrojaner under 2023 med hot om att läcka data om begärda lösensummor inte betalas. Vi förväntar oss även att se en ökning i bedrägerier och social manipulation där man utnyttjar oron som har skapats av de höjda levnadskostnaderna och skenande energipriserna.

Det här är vad vi vet:

1. Utpressningstrojaner. Vi förväntar oss att se en ökning av attacker globalt mot både individer och företag.
2. Bedrägerier. Nätfiske, samtalsfiske, smishing* och allt däremellan. Vi lever i mitten av en ”bedrägeriera” som saknar motstycke.
3. Social manipulation. Vi förutser att bedragare kommer att utnyttja den globala finanskrisen för att hitta lämpliga offer.

Kolla in nedan för tips om hur du skyddar dig.


Tre åtgärder som skyddar dig mot utpressningstrojaner

Kom ihåg dessa huvudpunkter:

Se till att all programvara är uppdaterad
Genom att se till att du alltid laddar ner nya uppdateringar så fort de blir tillgängliga kan du täppa till säkerhetsluckorna och hindra hackare från att infektera din enhet med utpressningstrojaner.

Tänk efter en andra gång
Var uppmärksam på ovanliga länkar som bifogas i e-postmeddelanden eller skickas via andra meddelandeplattformar. Även om länken verkar komma från någon du känner ska du alltid kontakta avsändaren innan du klickar på något.

Säkerhetskopiera
Utpressningstrojanens kraft ligger i att blockera åtkomsten till viktiga filer. Om du har säkerhetskopierat dem till en annan plats minskas risken att förlora dem på grund av utpressningstrojaner.


Skydda dig mot bedrägerier och social manipulation

Det är inte bara Inkorgen som fylls med potentiella bedrägerier i form av en massa nätfiskemeddelanden, folk bombarderas även med bedrägeriförsök via meddelandeappar, telefonsamtal och olika typer av social manipulation. Det är vanligt att bedragare använder sig av social manipulation för att utnyttja folk.

Vad kan jag göra?

1. Granska allt
Oavsett hur brådskande ett erbjudande framstår eller hur gärna du vill ha varan eller tjänsten du har hittat så ska du alltid granska all information först. Läs villkoren och sekretesspolicyn och leta upp kundomdömen.

2. Betala med kreditkort
Kreditkort är ett säkrare alternativ jämfört med vanliga kontokort och banköverföringar. Kreditkort skyddar dig bättre vid bedrägerier och de gör det mycket enklare att få tillbaka pengarna.

3. Skydda dig själv på nätet
Om en webbplats erbjuder tvåfaktorsautentisering ska du använda det. Se till att du har starka och unika lösenord för de webbplatser du besöker och förvara dem säkert med en pålitlig Password Manager.


Vi hoppas att detta varit till hjälp!

Vi förstår att det inte är särskilt kul att läsa om en förväntad ökning av onlinehot, men tråkigt nog är det så världen ser ut idag. Vi hoppas dock att dessa tips ökar ditt säkerhetsmedvetande och att vi tillsammans kan se till att ditt liv på nätet blir ännu säkrare.

Ta hand om dig både online och offline, önskar alla i AVG-teamet.

 

*Läs vår ordlist om olika former av hot här.

Följ oss på Facebook och Twitter för mer information, tips och annat trevligt.