Sim Swapping, SIM-kortsbedrägeri

Ett SIM-bytesbedrägeri är ett bedrägeri där någon kontaktar din telefontjänstleverantör och lyckas övertyga dem att skicka ett nytt sim-kort för ditt telefonnummer. De har innan dess samlat på sig mängder med information om dig och ditt liv via sociala medier. Säkerhetsfrågor för lösenord är ofta din skolas namn, din mammas namn som ogift eller din hunds namn osv. All denna information finns oftast att läsa på dina sociala mediekonton. När de fått tag i det nya sim-kortet kopierar de hela din telefon via en molntjänst. Samtidigt som detta sker blir ditt sim-kort inaktiverat då det nya kortet har aktiverats.

Denne någon har nu tillgång till hela ditt liv online. Alla sparade lösenord ger dem full åtkomst till samtliga konton och slutligen till din bank.

Du märker ingenting förrän du försöker ringa eller använda mobilsurfen, du ser då att du inte har någon kontakt med din telefontjänstleverantör. Det värsta är att dessa tyvärr har bekymmer ibland så du väntar en stund för att se om det löser sig. Den som just stulit din identitet har nu god tid på sig att tömma dig på allt av värde i lugn och ro.

Att helt skydda sig är svårt på grund av den mänskliga faktorn.
Men det finns saker du bör göra:

Övervaka dina bankkonton
Se över transaktioner så de verkligen är dina. Spara ALDRIG inloggningsuppgifter till Mobilt BankID och banken.

Undvik offentliga nätverk
Det har dåligt eller inget skydd mot intrång i din enhet från andra uppkopplade enheter.

Skaffa/uppdatera ditt antivirusprogram
Har du inget, skaffa ett direkt. Har du ett, se till att det alltid är uppdaterat.

Operativsystemet
Se till att din enhets operativsystem som t ex. Windows alltid är uppdaterat.

Lösenord
Spara aldrig lösenord i din telefon.

Läs mer på Wikipedia (engelska)

Läs mer om Virus, Spam och andra hot här.