Tänk på säkerheten när du väljer webbläsare

För några år tillbaka fanns det inte så många webbläsare. Nu finns det en rad olika att välja mellan. Frågan är vilken man ska välja. Något  av det viktigaste att tänka på när du väljer webbläsare är säkerheten.

En faktor att ta i akt är hur säkerhetsproblem hanteras och hur snabbt de blir lösta. Problem som uppstår i Chrome, Firefox och Opera anses vara mindre allvarliga och blir ofta snabbt lösta, till skillnad från de som uppstår i Internet Explorer. Var extra försiktig med de mindre populära webbläsarna, eftersom de tenderar att få säkerhetsuppdateringar senare än de mer populära. En annan faktor att ta i akt är om det finns möjlighet för användaren själv att ställa in förebyggande åtgärder för eventuella säkerhetsproblem i webbläsaren. Internet Explorer kan till exempel göras mycket säkrare om användaren stänger av många av dess funktioner. Detta kan dock medföra att vissa webbsidor och applikationer inte kommer att fungera som det är tänkt, vilket självklart inte är en bra lösning heller.

Notera också att alla webbläsare är säkrare om du är inloggad med en kontotyp med begränsade rättigheter, som till exempel Windows standardkonto. En annan säkerhetsrisk är en webbläsares tillägg. Med tanke på säkerheten bör du använda så få tillägg som möjligt samt alltid uppdatera dem.

Safari för Windows uppdateras inte mer och därför rekommenderar vi dig inte den webbläsaren mer.