6 säkerhetstips för Android

1) Läs apprecensioner

Innan du installerar en ny app, läs recensioner, både positiva och negativa. Lägg märke till om granskarna kommenterar om appen gör vad den säger att den kommer att göra. Om du märker kommentarer som ”den här appen gör inte vad den lovar” eller ”den här appen är full av adware”, tänk till innan nedladdning: det kan vara ett tecken på att något skadligt är associerat med den.

2) Kontrollera appbehörigheter

Innan du laddar ner appen, titta noga på dess appbehörigheter för att se om de är vettiga. Om du ger felaktiga behörigheter kan du skicka dina känsliga uppgifter till cyberbrottslingar. Om något verkar ovanligt eller utöver vad som verkar lämpligt, avstå.

3) Använd alltid officiella appbutiker

Medan BankBot lyckades smyga sig in i Google Play, är det en sällsynthet. Appfiler från forum, e-postbilagor eller alternativa tredjeparts-appbutiker är mycket mer riskfyllda och utgör större risk att stöta på skadlig programvara. Som regel installera bara appar från officiella appbutiker.

4) Kontrollera dina säkerhetsinställningar

Gå till säkerhetsinställningarna för din Android-enhet och se till att fältet ”Okända källor” inte är markerat. (Inställningar> Säkerhet> Okända källor.) I själva verket förhindrar detta att installera något annat än appar från Google Play Store, inklusive webbplatser som försöker lura dig med attacker från ”drive-by download”, automatiskt ladda ner en skadlig app när du besöker hemsidor i din telefon.

Kryssa inte i rutan! (se ovan)

 

5) Installera app- och Android-uppdateringar

Dessa uppdateringar innehåller ofta säkerhetsuppdateringar som skyddar mot nyligen upptäckta exploater och hot. Vi rekommenderar att du alltid håller din programvara uppdaterad med den senaste versionen.

6) Använd pålitlig Android-säkerhetsprogram

Säkerhetsprogramvara, till exempel Avast Mobile Security, kan skydda din enhet mot skadliga aktiviteter. Om du märker att din enhet uppträder konstigt eller om ditt batteri tar slut ovanligt snabbt kan du ha skadlig programvara på enheten. Avast Mobile Security fungerar som ett starkt försvar genom att blockera skadliga appar och skydda dig.

Till sist:

Använd sunt förnuft innan du laddar ner och installerar en app. Genom att inkludera ett extra säkerhetslager kombinerat med bra beslutsfattande kan du minska de hot du kan stöta på på din enhet.

Källa: 6 tips to keep your Android device safe
by Jas Dhaliwal, 30 November 2017