7 säkerhetstips för iPhone/iPad

1) Uppdatera din iOS

Detta är förmodligen det viktigaste – och enklaste – du kan göra för att skydda dig och säkerställa att din iPhone fungerar som den ska. iOS-uppdateringar fixar buggar och säkerhetsproblem som riskerar din privata information.

2) Använd ett lösenord (och Touch ID)

En självklarhet. Din iPhone vet allt om dig. Det är din plånbok, fotoalbum och adressbok – en guldgruva för brottslingar. Lyckligtvis är 6 små siffror allt som krävs för att hålla buset ute.

“Men lösenord tar för lång tid att skriva!” säger du? Nej, det gör de inte. Du kan göra detta på 2 sekunder, och det blir rutin efter bara några gånger. Skulle du någonsin säga detta om låsen till ditt hem? “Jag låser inte mina dörrar eftersom det tar för lång tid att låsa upp igen.” Nej, eftersom de extra sekunderna är ett litet pris att betala för att säkra ditt hem.

3) Slå på Platstjänster

Du blir tillfrågad om detta när du installerar en ny iPhone, och vårt råd är att göra det. Det är en av de bästa orsakerna till att äga en smartphone: användbart för navigering, hitta restauranger i närheten, få lokala vädervarningar etc.

Det viktigaste är dock att Platstjänster är nödvändiga för att spåra din borttappade eller stulna iPhone. Om ditt batteri dör? Ingen fara. Din iPhone kan till och med skicka den senast kända platsen innan det händer.

4) Läs noggrant begäran om tillstånd i appar

Tillåt inte allt slentrianmässigt. Om du installerar en kalkylator-app och den ber om åtkomst till dina foton eller din plats, är något skumt på gång. Det fantastiska med iPhone är dock att du styr vilka data varje app kan komma åt. Tillståndsbegäran dyker upp första gången en app försöker komma åt något, och det är upp till dig att blockera eller tillåta det. Sen kommer din iPhone ihåg detta nästa gång.

Om du någonsin ändrar dig kan du alltid gå till dina Inställningar för att ångra det. Faktum är att vi ibland bör granska alla appbehörigheter för att vara säker på att du (eller ditt barn) inte av misstag tillät något du inte borde ha.

5) Slå på tvåfaktorsautentisering

Om någon någonsin får tag på ditt Apple ID-lösenord har de tillgång till hela ditt konto och kan till och med köpa musik och appar i ditt namn. Tvåfaktorsautentisering lägger till ytterligare ett lager av säkerhet för att förhindra detta.
Sammanfattningsvis måste alla som försöker logga in på en ny enhet med ditt Apple-ID och lösenord först ange en 6-siffrig verifieringskod som skickas till en av dina andra enheter. Utan den koden kan ingen logga in på ditt konto – även om de har ditt lösenord.

6) Använd ett VPN

OK, den här kan kosta lite, men det är värt det för den säkerhet och sekretess du får. En VPN (ett virtuellt privat nätverk) krypterar hela din Internet-anslutning så att du säkert kan använda alla Wi-Fi-nätverk (även oskyddade offentliga).

Med ett VPN kan ingen “tjyvlyssna på” vad du gör online, och webbplatser och annonsnätverk kan inte se din riktiga plats. Du kan faktiskt ändra din plats så att den verkar vara nästan var som helst i världen – oerhört användbar för att få åtkomst till dina favoritfilmer när du reser.

Men var försiktig med vilket VPN du väljer. Du skickar all din Internet-trafik (inklusive lösenord och kreditkortsinformation) via VPN:s servrar, så säkerställ att du kan lita på utvecklaren innan du använder deras VPN.

7) Undvik bluffappar

App Store är ganska bra när det gäller att filtrera bort appar som är osäkra eller bluff, men de kan fortfarande smita igenom. Så håll utkik efter allt misstänkt. Läs apprecensioner innan du installerar. Om tusentals människor lämnar dåliga recensioner är det nog bättre att leta efter en annan app. Leta också efter dåligt skrivna appbeskrivningar. Ett legitimt företag skulle förmodligen ha resurser att skriva (och översätta) sina beskrivningar korrekt.

Aldrig hört talas om utvecklaren tidigare? Googla deras namn för att lära dig mer om dem innan du litar på deras app på din telefon. När den har installerats, se till att behörigheterna som appen ber om är vettiga och låt inte appen komma åt något du inte är bekväm med. (Läs mer om appbehörigheter i tips # 4.)

Kort sagt, håll koll på vad du installerar. Du hade aldrig släppt en fullständig främling in i ditt hem. Varför bjuda in en okänd app till din telefon?

Bonustips! Lås den låsta skärmen

Jag lägger till detta som en bonus eftersom det kommer att maximera din säkerhet, men det kommer också att göra din iPhone mycket mindre användbar. Så det gör inget att ignorera den här. Trots allt är det upp till dig att välja rätt balans mellan bekvämlighet och säkerhet. Som sagt …

Att säga “Hej, Siri!” är super bekvämt för att ringa samtal och be om information när dina händer är upptagna med annat. När du får nya e-postmeddelanden eller textmeddelanden på din låsta skärm kan du snabbt läsa och svara på vänner och familj utan att behöva låsa upp din telefon.

Men andra kan använda båda funktionerna mot dig för att ringa samtal, få åtkomst till dina privata data och snoka i dina meddelanden medan du är borta från din telefon – även om telefonen är låst. Om det är en risk du inte vill ta, föreslår vi att du inaktiverar båda funktionerna från att kunna användas på din låsta skärm.

Källa: 7 Essential iPhone Security Tips
by Clayton Weeks in September 1, 2017