Deepfakes är mer övertygande än någonsin

Deepfakes är en teknik som gör det möjligt för mycket oärliga personer att skapa övertygande men falska videor av människor som säger eller gör saker som de faktiskt inte har sagt eller gjort. Deepfakes har funnits i några år nu, men de har blivit mycket mer övertygande och deras användningsområden har vuxit från att bara vara en underhållande distraktion på internet till ett verkligt hot mot människors förmåga att skilja fakta från fiktion och åsikter. Så här är några snabba fakta som hjälper dig att hålla dig säker från dessa förfalskningar på nätet.

Några snabba fakta om deepfakes

1. De används ofta i attacker av typen social manipulering, vanligtvis genom att utge sig för att vara en kändis eller annan betrodd offentlig person.
2. Bedrägerier och attacker av typen social manipulering stod för 75 % av de 10 miljarder attacker som vi upptäckte 2023.
3. För att identifiera en deepfake ska du vara uppmärksam på deras ögon, deras kropp och hur de rör sig. Allt som ser lite overkligt ut är förmodligen ett tecken på att du tittar på en deepfake.
4. Deepfake-tekniken blir allt bättre, men det blir även de verktyg som vi kan använda för att upptäcka den.

Källa: AVG Threat Labs