Fått din webbläsare kapad?

Har din startsida eller andra inställningar du har gjort i din webbläsare ändrats?
Har det dykt upp länkar till sidor som du själv inte har valt att spara i din webbläsare?
Har du fått fler verktygsfält eller favoriter i din webbläsare?
Har vissa hemsidor blivit blockade? Som t ex sidan till avgantivirus.se eller avg.com?
Får du mängder med pop-upp meddelanden på din skärm?

Ja då har din webbläsare troligen blivit kapad av ett adware. Läs mer om adware.

adware1

1. Gå till Kontrollpanelen > Program / Program och funktioner: sortera programmen i datumordning genom att klicka på rubriken Installationsdatum.
  2. Titta på datumet/datumen du misstänker, finns det program du inte känner igen?
  3. Vet du inte vad det är för program i listan, så sök efter namnet på Internet.
    Om det är ett adware kommer du troligen få ett flertal sökträffar som bekräftar detta.
  4. Högerklicka på de adware du hittar i listan och välj Avinstallera.
  5. Öppna webbläsaren för att rätta till inställningarna och radera tillägg mm som kommit dit från ett adware/malware.
    Firefox: Verktyg > Tillägg, Verktyg > Inställningar > Allmänt för att rätta startsidan samt klicka på sökmotorikonen och välj Hantera sökmotorer.
    Chrome: Inställningar > Utseende > Ändra för att få tillbaka rätt startsida. Inställningar > Sök: Hantera sökmotorer samt Verktyg > Hantera tillägg.
    Internet Explorer: Verktyg > Hantera tillägg samt Verktyg > Internetalternativ: Allmänt.
  6. Starta om dina dator och öppna AVG.
  7. Klicka på kugghjulet till höger om Scan now.
  8. Klicka på kugghjulet till höger om Scan Whole Computer.
  9. Sätt i en bock i rutan framför Report enhanced set of potentially unwanted programs.
  10. Gör en skanning genom att klicka på Start scan nere i det högra hörnet.
  11. Starta om datorn.