Använd AVG i felsäkert läge

Om du t ex har fått ett virus som AVG inte lyckas ta bort automatiskt eller efter att du kört en uppdatering och sedan en skanning av hela dator. Kan du prova att starta om din dator i felsäkert läge och skanna med AVG igen.

Felsäkert läge är ett felsökningsalternativ för Windows som startar datorn i ett begränsat körläge. Endast de grundläggande filer och drivrutiner som behövs för att köra Windows startas och därför ser det lite suddigare och större ut på skärmen än det du är van vid. Orden Felsäkert läge visas i bildskärmens hörn så att du vet vilket Windows-läge som används.

AVGsafeMode

Skanna datorn med AVG i felsäkert läge

1. safemode-blackStäng av din dator.
  2. Starta datorn och tryck ner F8 tangenten upprepade gånger, tills du får en svart skärm där det med vit text står att du kan välja att starta datorn i Felsäkert läge (safe mode).
  3. Öppna AVG programmet. Se bilden ovanför.
  4. Du får nu möjlighet att skanna igenom hela datorn (tar ofta väldigt lång tid) eller enbart den mapp som du vet om att viruset befinner sig i t ex C:\Users\Public\Music
    Trots att det tar lång tid rekommenderar vi dig att skanna hela din dator.
  5. Klicka på Start scan och låt datorn jobba tills den är klar. Alla upptäckta infektioner kommer bli botade eller flyttas till AVG Virus Vault automatiskt.
  6. Därefter kan du stänga AVG och starta om datorn igen som vanligt.

Installera AVG i felsäkert läge

Det är inte alltid möjligt att installera AVG på en infekterad dator. Då kan du prova att göra en installation efter att ha startat datorn i felsäkert läge.

1. Stäng av din dator.
  2. Starta datorn och tryck ner F8 tangenten upprepade gånger, tills du får en svart skärm där det med vit text står att du kan välja att starta datorn i Felsäkert läge.

Redo med installationsfil

• Om du redan har hämtat ner den kompletta installationsfilen och sparat den på en USB-sticka eller liknande, väljer du alternativet: Felsäkert läge
    • Därefter öppnar du installationsfilen och kör igång installationen.
    • Starta programmet och kör en skanning av datorn.
    • Starta sedan om datorn som vanligt.

Om du inte har någon installationsfil

• Om du inte har installationsfilen ännu väljer du alternativet: Felsäkert läge nätverk för att få tillgång till din internetuppkoppling.
    • Därefter hämtar du installationsfilen på: Nedladdning
    • Starta installationen och när den är klar starta programmet och kör en skanning av datorn.
    • Starta sedan om datorn precis som vanligt.

OBS! Brandväggen installeras inte i felsäkert läge. Den installerar du när du har startat om datorn som vanligt.

1. Klicka på AVG-ikonen på skrivbordet
  2. Klicka på Firewall längst till höger och aktivera den där.
  3. Starta om datorn igen

Reparera installation / avinstallation av AVG i felsäkert läge

Om AVG inte fungerar korrekt kan du prova att reparera din installation eller att göra en avinstallation och sedan installera programmet igen på nytt.
Uppstår det problem när du gör det på vanligt vis, kan du prova att göra det i felsäkert läge.

1. Stäng av din dator.
  2. Starta datorn och tryck ner F8 tangenten upprepade gånger, tills du får en svart skärm där det med vit text står att du kan välja att starta datorn i Felsäkert läge.
  3. Gå till Start-menyn och öppna Kontrollpanelen.
  4. Gå vidare till Program: Avinstallera ett program eller Program och funktioner.
  5. Klicka på AVG i listan och välj Ändra eller Avinstallera.
  6. Välj Repair installation för att reparera eller Uninstall AVG om du ska avinstallera.
  7. Starta sedan om datorn som vanligt när AVG Installer är färdigt.

Om din dator blivit blockerad av ett virus

Om du t ex drabbats av Polisviruset eller FBI Ransom viruset som tar över din dator helt och hållet och det enda du ser är ett meddelande från någon bedragare att du måste betala för att de ska låsa upp datorn åt dig igen. Om du har fler användarkonton på datorn så starta den från ett av de andra och starta skanning med AVG därifrån annars kan du prova att starta upp din dator i felsäkert läge och skanna den med AVG.

1. Stäng av din dator.
  2. Starta datorn och tryck ner F8 tangenten upprepade gånger, tills du får en svart skärm där det med vit text står att du kan välja att starta datorn i Felsäkert läge (safe mode).
  3. Öppna AVG programmet. Se bilder ovanför.
  4. Klicka på Start scan och låt datorn jobba tills den är klar. Alla upptäckta infektioner kommer bli botade eller flyttas till AVG Virus Vault automatiskt.
  5. Stäng sedan AVG och prova att starta om datorn igen som vanligt.

Polisen rekommenderar ingen att betala, läs mer